Η μείωση των αποθεμάτων είναι πιθανό να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν παλαιότερα, «υποβαθμισμένα» πυρομαχικά, αναφέρεται στην έκθεση του στρατού των ΗΠΑ, με τις ρωσικές δυνάμεις να μη διαθέτουν επαρκή αριθμητικά βλήματα και πυρομαχικά μέσα στους άμεσα προσεχείς μήνες. «Εκτιμούμε ότι με το ρυθμό βολής που η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυροβολικό και τα πυρομαχικά των πυραύλων της στην Ουκρανία θα μπορούσαν πιθανώς να το συνεχίσουν μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2023».
Επειδή τα αποθέματά τους πυρομαχικών «μειώνονται γρήγορα», οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μετά τον Φεβρουάριο περισσότερα πυρομαχικά σε «υποβαθμισμένες συνθήκες», τα οποία μπορεί να μην πυροδοτηθούν ή να εκραγούν σωστά.
Θέμα επιλογής…
Αυτό ουσιαστικά θέτει τις ρωσικές δυνάμεις στη θέση ότι πρέπει να επιλέξουν ποιους κινδύνους είναι διατεθειμένες να δεχτούν όσον αφορά τα αυξημένα ποσοστά αποτυχίας, την απρόβλεπτη απόδοση και εάν αυτά τα υποβαθμισμένα πυρομαχικά θα απαιτούσαν ή όχι οποιοδήποτε είδος εκσυγχρονισμού.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει παλαιότερα πυρομαχικά, μερικά έως και 40 ετών, από την εισβολή της στην Ουκρανία προ δέκα μηνών. Οσον αφορά τα πυρομαχικά ακριβείας, οι Ρώσοι «χρησιμοποίησαν αρκετά από τα αποθέματά τους», γεγονός που «μειώνει πραγματικά την ικανότητά τους να διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό πυρός τους». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου πιστεύουν επίσης ότι «ο ρωσικός στρατός πολύ πιθανόν θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει το αποθεματικό του με πλήρως χρήσιμο πυροβολικό και πυρομαχικά πυραύλων μέσω ξένων προμηθευτών, αυξημένης εγχώριας παραγωγής και ανακαίνισης όπλων».
Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε εδώ και μήνες ότι η Ρωσία εξαντλείται σε ορισμένα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών ακριβείας, αναγκάζοντάς την να αγοράσει για αντικατάστασή τους από το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα.
Αμυντικές δαπάνες
Το κόστος του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να υπονομεύει τις γεωπολιτικές εκστρατείες του Πούτιν παγκοσμίως. Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στις 11 Δεκεμβρίου ότι ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που χορηγεί πάνω από εννέα τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 143 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα, την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2023. Αυτό το ποσό είναι περίπου το 8%του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2021 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά και θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2023. Ο Πούτιν συνεχίζει έτσι να εξαντλεί τον προϋπολογισμό του στον πόλεμό του στην Ουκρανία και μπορεί να χρειαστεί να αποπληρώσει άλλες διεθνείς ή εγχώριες εκστρατείες στη διαδικασία. Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν από καιρό εκτιμήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό από άλλες ζώνες σύγκρουσης, όπως τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ενδέχεται να θέσουν σε οριακή κατάσταση άλλες «εμπλοκές μάχης» προς όφελος της διατήρησης ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία.
ΠΟΙΑ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ PATRIOT
Οι επιλογές του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας
Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά τις ουκρανικές μη στρατιωτικού χαρακτήρα υποδομές στην προσπάθειά της να μετατρέψει τη χώρα σε μια προπολιτισμένη κατάσταση. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την αφόρητη και απαράδεκτη απανθρωπιά στα εξωτερικά σύνορά του. Είναι σαφές εδώ και εννέα μήνες από την ολοκληρωτική ρωσική εισβολή ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι διατεθειμένη να επέμβει άμεσα και στην πραγματικότητα έχει προσπαθήσει να μην εξοργίσει τον δικτάτορα του Κρεμλίνου περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Αποδεικνύεται τώρα ότι τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά πυραυλικά συστήματα HIMARS που άλλαξαν την πορεία του πολέμου «τροποποιήθηκαν» από τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την εμβέλειά τους (δηλαδή να μην πλήξουν στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος) και όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ρωσικά αεροδρόμια εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σύνορα (Κουρσκ-Σάρατοφ και Ριαζάν), οι ΗΠΑ αρνήθηκαν άμεσα ότι είχαν εμπλοκή.
Από τώρα και μετά…
Ομως, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο τι δεν έκαναν οι ΗΠΑ και άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε τι θα κάνουν από εδώ και τώρα. Γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ήδη σκοτάδι και κρύο στην Ουκρανία και ότι καιρικά θα γίνει πολύ πιο σκοτεινό και πιο κρύο προσεχώς. Η Ρωσία εκτοξεύει μπαράζ 80 ή περισσότερων πυραύλων μία φορά την εβδομάδα επί οκτώ εβδομάδες και ενώ η συντριπτική πλειονότητα αναχαιτίζεται (με αντιπυραυλική άμυνα που παρέχεται από τη Δύση), αρκετοί όμως περνούν και προκαλούν σοβαρές ζημιές ειδικά στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Μια ανθρωπιστική κρίση αναπτύσσεται στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Θα δράσει η συμμαχία ή θα παρακολουθεί τα δρώμενα; Η συμμαχία έχει περισσότερες επιλογές από αυτές που έχουν διαφανεί μέχρι τώρα. Ακόμα και αν το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να εμπλακεί άμεσα, μπορεί να παράσχει στην Ουκρανία τη μέγιστη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του διευρυμένου συστήματος αεράμυνας Patriot.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επεκτείνει την κάλυψη του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος σε περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, ως και να καταστήσει σαφή την πιθανή στρατιωτική του απάντηση σε περίπτωση ρωσικών μελλοντικών επιθέσεων σε έδαφος της συμμαχίας. Οι πυραυλικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στην Πολωνία, που προκάλεσαν το θάνατο σε δύο άτομα, έφεραν αυτή την πιθανότητα πιο κοντά.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Δηλώνει αθώα, «δείχνει» σύντροφο και «καρφώνει» Ευρωπαίους
Συντάξεις: Εως 6.670 ευρώ από την ΕΑΣ σε 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου [πίνακες]
Το έργο της τετραετίας και τα μέτρα-έκπληξη – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή