Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας και δέσμευση από κάθε μέλος της G7 να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.
Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.
«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.
Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.
Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία. Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.
Τουρκία: Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου - Τέσσερις νεκροί [βίντεο]
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη δεν φαίνεται η ίδια αποφασιστικότητα καθώς δεν υπήρξε τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά και τις συνομιλίες που έγιναν την Κυριακή σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων.
Σύμφωνα με το POLITICO, οι συνομιλίες μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ διακόπηκαν και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναμένεται τώρα να καταρτίσουν ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο πριν συγκαλέσουν νέα συνάντηση διπλωματών τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Ουγγαρία και Σλοβακία – και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο – ηγήθηκαν των αντιρρήσεων κατά του σχεδίου της φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα και, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, κέρδισαν παραχωρήσεις από την Επιτροπή, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση.
Ήταν η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν που την Κυριακή εμπόδισε ξανά τη συμφωνία, δήλωσαν διπλωμάτες στο POLITICO. Την Παρασκευή η Ουγγαρία προειδοποίησε ότι το σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας, παρομοιάζοντας τον αντίκτυπο με «πυρηνική βόμβα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και του πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Τα πιο πρόσφατα σχέδια, τα οποία κυκλοφόρησαν την Κυριακή και τα οποία είδε το POLITICO, προβλέπουν να δοθεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 και στην Τσεχική Δημοκρατία μέχρι το τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους, προτού τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Ψάχνουν ίχνη κεταμίνης και στη Μαλένα
Μητσοτάκης: Τρεις κινήσεις ματ με το βλέμμα στις κάλπες του 2023
Κικίλιας στον Ε.Τ.: Τουρισμός 12 μηνών και ανάδειξη νέων προορισμών