Ο Αμερικανός που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο «άνθρωπος με τον σιδερένιο πνεύμονα» ήταν παράλυτος από την αριστερή πλευρά από το 1952 όταν σε ηλικία έξι ετών προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα και έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω.
Ένας φορέας συγκέντρωσης χρημάτων για την υγειονομική του περίθαλψη επιβεβαίωσε ότι ο Πολ Αλεξάντερ από το Ντάλας του Τέξας, πέθανε τη Δευτέρα (11.03.2024), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κόλλησε πολυομελίτιδα 6 χρονών και έμεινε παράλυτος
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Αλεξάντερ πέρασε μια ιδιαίτερη ζωή μέσα σε ένα μηχάνημα σιδερένιου πνεύμονα μετά την προσβολή του από πολιομυελίτιδα το 1952.
Μην μπορώντας να αναπνεύσει μόνος του, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα σε σιδερένιο πνεύμονα, στον οποίο βασιζόταν για να αναπνέει για περισσότερες από επτά δεκαετίες.
Παρά τις απίστευτες δυσκολίες έγινε συγγραφέας και δικηγόρος ενώ δεν έχασε ποτέ τη θετική του στάση και το χαμόγελό του.
Ο Κρίστοφερ Ούλμερ, διοργανωτής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε:
«Ο Πολ Αλεξάντερ, ο άνδρας με τον σιδερένιο πνεύμονα, απεβίωσε χθες. Αφού επέζησε από πολιομυελίτιδα ως παιδί, έζησε πάνω από 70 χρόνια μέσα σε σιδερένιο πνεύμονα. Σε αυτό το διάστημα, ο Πολ φοίτησε στο κολέγιο, έγινε δικηγόρος και συγγραφέας. Η ιστορία του ταξίδεψε πολύ μακριά, επηρεάζοντας θετικά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Πώς λειτουργούσε ο σιδερένιος πνεύμονας
Ο αναπνευστήρας, ο οποίος μοιάζει με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, κίτρινου χρώματος, απαιτεί από τους ασθενείς να ξαπλώνουν μέσα σε αυτόν, με τη συσκευή να στερεώνεται σφιχτά γύρω από τον λαιμό τους.
Αυτά μόνο στην Αυστραλία: Μπήκαν στο δωμάτιό τους και βρήκαν ένα... κοάλα
Λειτουργεί με τη δημιουργία κενού για τη μηχανική αναρρόφηση οξυγόνου στους πνεύμονες των ασθενών των οποίων το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία καταστράφηκαν από την πολιομυελίτιδα.
Όσο ο Πολ Αλεξάντερ ήταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπαθούσαν να τον κάνουν να αναπνεύσει μόνος του, απενεργοποιώντας το μηχάνημα και αναγκάζοντάς τον να βγει έξω, αλλά δεν αργούσε να μελανιάζει και να λιποθυμά.
Παρά τη διαθεσιμότητα πιο σύγχρονων αναπνευστήρων, ο Πολ αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μηχάνημα με τον σιδερένιο πνεύμονα επειδή το είχε συνηθίσει. Άλλες συσκευές απαιτούν επίσης χειρουργική επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν άφησε ποτέ τη συσκευή να μπει εμπόδιο σε όσα ήθελε να πετύχει, να ταξιδέψει, να ερωτευτεί, να προσευχηθεί στην εκκλησία και να επισκεφθεί τον ωκεανό.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με την Κλερ, την οποία αρραβωνιάστηκε. Ωστόσο η πρότασή του να την παντρευτεί δεν είχε ευτυχές τέλος καθώς η μητέρα της της το απαγόρευσε. «Μου πήρε χρόνια να το ξεπεράσω» είχε πει στον Guardian.
Guinness World Records are saddened to learn of the passing of Paul Alexander, the man who spent the longest time inside an iron lung.
Paul spent over 70 years of his life confined to the iron lung after being paralyzed by Polio at six years old.https://t.co/fT3hltrmha
— Guinness World Records (@GWR) March 13, 2024
Στη μετέπειτα ζωή του είχε μία στενή σχέση με την Κάθι Γκέινς η οποία τον φρόντιζε και όπως έλεγε ο ίδιος «ήταν τα χέρια και τα πόδια του».
Τι είναι η πολιομυελίτιδα
Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ιογενής ασθένεια που επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων ή μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο.
Έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο μετά τη χρήση του εμβολίου που άρχισε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 1950.
Ωστόσο, η ασθένεια παραμένει ενδημική σε τέσσερις μόνο χώρες σήμερα: τη Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Ειδήσεις σήμερα
Σουηδία: Συνέλαβαν ξανά την Τούνμπεργκ – Επιχείρησε να αποκλείσει την είσοδο του κοινοβουλίου
Γερμανία: Νέα απεργία στο προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων την Πέμπτη
BBC: Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν την προβλήτα για να μεταφέρουν τρόφιμα στη Γάζα [Βίντεο]