Ηταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που έριξε τον Ρούτε από την πρωθυπουργία, καταγγέλλοντας το σκάνδαλο της παράνομης αφαίρεσης οικογενειακών επιδομάτων
Τεράστια έκπληξη κυοφορείται μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς ένα κόμμα μόλις τριών μηνών προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις! Αν οι προγνώσεις επαληθευτούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, το «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» του πρώην Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Πίτερ Ομτσιχτ θα συγκεντρώσει περισσότερες έδρες από τους Φιλελεύθερους του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (ο οποίος ανακοίνωσε τον Ιούλιο την αποχώρησή του από την πολιτική, ύστερα από 13 χρόνια και τέσσερις θητείες) αλλά και την κεντροαριστερή συμμαχία Εργατικών-Αριστερών-Πρασίνων του Ευρωπαίου επιτρόπου, Φρανς Τίμερμανς.
Ο Ομτσιχτ ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που έριξε τον Ρούτε από την πρωθυπουργία, καταγγέλλοντας και φωτίζοντας δύο χρόνια πριν το σκάνδαλο της παράνομης αφαίρεσης οικογενειακών επιδομάτων από 31.000 φτωχά νοικοκυριά -κυρίως μεταναστών- υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ντροπιαστική για το ολλανδικό κράτος και την εφορία. Ομως ο πραγματικός λόγος της πτώσης της κυβέρνησης Ρούτε ήταν η διαφωνία των μικρότερων κυβερνητικών του εταίρων στο Μεταναστευτικό, καθώς οι περισσότεροι ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα για το άσυλο, την επανασύνδεση οικογενειών και τις απελάσεις.
Αυτή την περίοδο όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης. Η Ιταλία συζητά με την Αλβανία τη δημιουργία κέντρων κράτησης, η Γερμανία περιορίζει τα κοινωνικά επιδόματα, η Γαλλία συζητά την απέλαση αλλοδαπών με ποινική συμπεριφορά, και γενικά όλοι «θωρακίζονται» εν όψει των νέων κυμάτων από Μέση Ανατολή και Αφρική.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διάδοχος του Ρούτε στο κόμμα των Φιλελευθέρων, τουρκο-κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γεζιλγκιόζ (κόρη πολιτικών προσφύγων και η ίδια).
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ομως ο Ομτσιχτ, που είδε το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα να μη χωράει τις φιλοδοξίες του, συνδυάζει τη δική του «δεξιά μεταναστευτική» πρόταση με το ηθικό φωτοστέφανο της εκστρατείας του κατά της κρατικής αναλγησίας και διαφθοράς σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Παράλληλα ως εκπρόσωπος ενός νέου τύπου «ηθικού Κέντρου», επικρίνει τον «νεοφιλελευθερισμό, που το έχει παρακάνει», δηλώνοντας υπέρμαχος μιας οικονομίας της αγοράς υπέρ των «κανονικών πολιτών».
«Ο λόγος που ιδρύσαμε νέο κόμμα είναι ότι είδαμε έναν μεγάλο αριθμό σκανδάλων στην ολλανδική πολιτική τα τελευταία χρόνια, με κοινό παρονομαστή την ανισορροπία στην εξουσία», τόνισε ο αρχηγός του «Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου» στο Αμερσφορτ. «Γι’ αυτό προτείνουμε την αναδιοργάνωση του ολλανδικού κράτους».
Ο 49χρονος Πίτερ Ομτσιχ θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ένας «συστημικός, αγανακτισμένος ακτιβιστής», καθώς ήταν ο μόνος μαζί με 2-3 ακόμη βουλευτές, που βομβάρδισε την κυβέρνηση στη Βουλή την εποχή του σκανδάλου των «κλεμμένων επιδομάτων». Παράλληλα οι απόψεις του αποπνέουν έναν ήπιο ευρωσκεπτικισμό, που ικανοποιεί τα εθνολαϊκιστικά ακροατήρια.
Ο ανατέλλων αστέρας της ολλανδικής πολιτικής δέχεται ότι συμπίπτει με τον Μακρόν στον κεντρώο χώρο, αν και «οι πολιτικές μας διαφέρουν αρκετά». Ο Ομτσιχτ ανησυχεί για τον υψηλό αριθμό ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια, όπως και για τη γενικότερη «αγγλοποίηση» της Παιδείας, που δημιουργεί προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Οι α λα καρτ θέσεις του έχουν δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό πολυσυλλεκτικό ρεύμα, από πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών, των συντηρητικών κομμάτων του Κέντρου, του λαϊκιστικού Κινήματος Αγροτών Πολιτών (ΒΒΒ), ακόμη και του ακροδεξιού Φόρουμ για τη Δημοκρατία!
Ειδήσεις σήμερα
Η σπαρακτική ανάρτηση της Κόρτνεϊ Κοξ για τον Μάθιου Πέρι: Μου λείπεις κάθε μέρα
Διαθέσιμο για παραγγελία στην Ευρώπη το νέο Volkswagen Tiguan