«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ. «Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.
Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.
Τι είναι το αμερικανικό υπερόπλο THAAD – Γιατί η αποστολή του στο Ισραήλ σημαίνει αλλαγή πίστας
Πάνω από 16 χρόνια έρευνας απαιτήθηκαν για την τελειοποίηση του αμυντικού συστήματος αεράμυνας THAAD, που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να φτάσει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ισραήλ, αλλάζοντας τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και τοποθετώντας τη στην επόμενη πίστα του πολέμου.
Τι μπορεί να κάνει το THAAD
– να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές
– να αναχαιτίσει βλήματα εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας
– να είναι διαλειτουργικό με άλλα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, όπως τα συστήματα Aegis, που βρίσκονται συνήθως σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς
– να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.
Βρετανία: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ
Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστών, το THAAD, συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να σταματήσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς, εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της πτήσης τους ή ακόμα και όταν έχουν ξεκινήσει πορεία καθόδου προς τον στόχο τους.
Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητές μονάδες κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους, αντί να τους αφήσουν να εκραγούν κοντά στον στόχο.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, η καθεμία αποτελούμενη από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό – με οκτώ αναχαιτιστές το καθένα – ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μία μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνίας.
Τι στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Μία από αυτές τις πολύτιμες συστοιχίες αποστέλλεται τώρα στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ήδη σημαντικές ικανότητας της χώρας να αντιμετωπίζει εισερχόμενους πυραύλους, όπως με τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, Arrow 3 και David’s Sling.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το THAAD αποστέλλεται στο Ισραήλ “μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου”.
Το προηγμένο σύστημα αεράμυνας όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει. Καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να εκπαιδευτούν Ισραηλινοί στρατιώτες, ο αμερικανικός στρατός θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ για να το χειριστούν.
Το THAAD μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να μεταφερθεί με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όπως τα C-17 και C-5, αλλά το Πεντάγωνο δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δραστηριοποιηθεί στο Ισραήλ.
Τι κάνει το THAAD τόσο ακριβές;
Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσής του, το ραντάρ Παρακολούθησης του Ναυτικού Στρατού/Μεταφερόμενου Ραντάρ ή AN/TPY-2.
Το σύστημα ανιχνεύει τους πυραύλους με δύο τρόπους: Ο ένας είναι παρακολουθώντας στόχους σε βεληνεκές έως και 3.000 χιλιομέτρων και ο άλλος, στην τελική φάση της πτήσης τους. Το CNNi έχει αντλήσει αυτές τις πληροφορίες από Missile Defense Project, και σημειώνει ότι το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ.
Για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το THAAD, η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποκλειστικά ως επιπλέον “αποτρεπτικός παράγοντας” σε μια επίθεση, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του CNNi, Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. “Όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα προσθέσει πραγματικά μια επιπλέον αμυντική στρώση στην υπάρχουσα ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική άμυνα”, είπε ο Λέιτον.
Ειδήσεις σήμερα
Πυροβόλησε τον κομμωτή Πάνο Καλλίτση, μπήκε φυλακή και συνελήφθη ξανά για διακίνηση ροζ κοκαΐνης
Πικραμμένος: Αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών
Κώστας Λεφάκης: Τα 4 πιο τυχερά ζώδια – «Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο…»