Η συμφωνία είναι το πρώτο παράδειγμα μιας χώρας εκτός ΕΕ που δέχεται μετανάστες για λογαριασμό ενός έθνους της ΕΕ και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων δυτικών χωρών που επιδιώκουν να αποθαρρύνουν τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φτάνουν από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
«Από σήμερα τα δύο κέντρα είναι λειτουργικά και έτοιμα να υποδεχθούν τα πρώτα», δήλωσε ένας Ιταλός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας στο λιμάνι της πόλης Shengjin, ένα λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής της Αλβανίας όπου βρίσκεται μία από τις εγκαταστάσεις.
Η συμφωνία του 2023 με την Αλβανία ορίζει ότι οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία θα μεταφέρονται με πλοίο στο Shengjin, όπου θα ταυτοποιούνται και θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.
Στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε μικρή απόσταση στην ενδοχώρα στη μικρή πόλη Gjader, όπου θα φιλοξενηθούν.
Περίπου 500 Ιταλοί στελέχη, συμπεριλαμβανομένων φρουρών των φυλακών, αστυνομίας, στρατιωτών και καραμπινιέρων θα έχουν έδρα και στα δύο στρατόπεδα.
“Ό,τι βλέπετε εδώ είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία. Πρακτικά όπως βρίσκεστε στην Ιταλία”, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος στο κέντρο Gjader, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 400 άτομα.
Μόλις ολοκληρωθεί, σε λίγες εβδομάδες, το κέντρο Gjader θα έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Θα στελεχωθεί από Αλβανούς, με εξαίρεση τους σεκιούριτι που θα είναι Ιταλοί.
Το κέντρο αποτελείται από δύο τμήματα – ένα για μετανάστες που περιμένουν να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο και ένα για μετανάστες που αναμένουν απέλαση μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους για άσυλο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αλβανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 μετανάστες συνολικά ανά πάσα στιγμή.
Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο από την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα. Η Μελόνι είπε τότε ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ραμί για τα κέντρα θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Ο Μελόνι, ο οποίος κάποτε είπε ότι η Ιταλία πρέπει να επαναπατρίσει τους ανθρώπους και στη συνέχεια να «βυθίσει τα σκάφη που τους έσωσαν», έχει υποστηρίξει ότι το σχέδιο είναι απαραίτητο για τη μείωση των αφίξεων από τη θάλασσα.
«Το πιο χρήσιμο στοιχείο αυτού του έργου είναι ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο αποτροπής για τους παράνομους μετανάστες που προορίζονται να φτάσουν στην Ευρώπη», είπε ο Μελόνι τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να επαναληφθεί σε πολλές χώρες και να γίνει μέρος των διαρθρωτικών της ΕΕ λύση στη μεταναστευτική κρίση.
Η Μελόνι είπε ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου εντός 28 ημερών, πολύ πιο γρήγορα από τους μήνες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.
Η Αλβανία θα επεξεργάζεται μόνο τις αιτήσεις ατόμων από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλείς από την Ιταλία, μια λίστα που επεκτάθηκε πρόσφατα από 15 σε 21. Η ενημερωμένη λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία. Το προηγούμενο έτος, 56.588 άτομα από αυτές τις χώρες έφτασαν στην Ιταλία.
Ειδήσεις σήμερα
94χρονη TikToker: Χώρισε τον σύντροφό της και είναι πάλι… διαθέσιμη – Viral οι λόγοι
Μαρινάκης: Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των φοροαπαλλαγών και της στήριξης των εισοδημάτων