Πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι ίσως ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης τις επόμενες ώρες. Μετά τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας στη Βρετανία, την παραίτησή του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, Μπιν Αφολάμι.
Οταν είχαν ξεσπάσει οι θυελλώδεις αντιδράσεις στους Συντηρητικούς για τα κορονοπάρτι του ζεύγους Τζόνσον στη διάρκεια της πανδημίας, οι υπουργοί και οι βουλευτές του -εκτός από μία ομάδα ανταρτών- αναγκάστηκαν να καταπιούν την οργή τους, ψιθυρίζοντας όμως ότι ουσιαστικά «το πάρτι τελείωσε» για τον πρωθυπουργό. Χθες, ακόμη και εκείνοι που τον στήριζαν, όπως οι υπουργοί Σουνάκ και Τζαβίντ, θεώρησαν ότι έπεσε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κρίσιμη σταγόνα ήταν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες με τον Συντηρητικό βουλευτή Κρις Πίντσερ, ο οποίος κατηγορείται από δύο άνδρες για σεξουαλική παρενόχληση, την εποχή που ήταν υφυπουργός Ευρώπης. Για τον Πίντσερ είχε ξεκινήσει έρευνα από το 2019 και ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί, ωστόσο του έδωσε χαρτοφυλάκιο.
Υστερα από θυελλώδη άρθρα στον βρετανικό Τύπο και αντιδράσεις μέσα στο κόμμα των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο Πίντσερ. Ομως, ακολούθησαν οι δύο παραιτήσεις, με επιστολές που αποτελούν κόλαφο για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Τζόνσον, τόνισε στην επιστολή του ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «ισχυρό συντηρητικό κόμμα με αρχές». Ακολούθησε η επιστολή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος υπογράμμισε στην επιστολή του ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διοικείται σωστά, με επάρκεια και σοβαρότητα». Ο Σουνάκ είπε ότι «μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι γι’ αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστούμε και γι’ αυτό παραιτούμαι».
Το σκάνδαλο Πίντσερ ακολουθεί μια σειρά σκανδάλων και εσωτερικών αμφισβητήσεων στο Συντηρητικό Κόμμα. Πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Τζόνσον να παραιτηθεί, ωστόσο, εκείνος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη Βρετανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού των τελευταίων 30 ετών και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον αντίκτυπο περιορίζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και ανεβάζοντας τις τιμές των σιτηρών. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχουν προκαλέσει μπαράζ απεργιών, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων. Η αεροπορική εταιρεία British Airways (μετά την εταιρία EasyJet) ανακοίνωσε την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων το καλοκαίρι – οι μειώσεις δρομολογίων θα φτάσουν το 11% (η British Airways έχει καταργήσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας). Το προσωπικό εδάφους της βρετανικής εταιρίας στο αεροδρόμιο του Χίθροου αποφάσισε την κήρυξη απεργίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλώντας έμφραγμα στις μετακινήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα χάους σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας).