Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει χρειαστεί στο παρελθόν να αλλάξει το πρόγραμμά του εξαιτίας των επιδεινούμενων κινητικών προβλημάτων που τον ταλαιπωρούν και τον αναγκάζουν να χρησιμοποιεί μπαστούνι στήριξης ή αμαξίδιο. Τις τελευταίες ώρες, «η κλινική εικόνα του δεν είναι η βέλτιστη, καθώς εκφράζει ενοχλήσεις και πόνους, ωστόσο οι εξετάσεις του είναι καλές». Αγνωστο παραμένει πάντως αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στο απαιτητικό πρόγραμμα των ημερών. Η Κυριακή των Βαΐων για τους Καθολικούς είναι στις 2 Απριλίου, ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στις 9/4. Επίσης, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουγγαρία στο τέλος του Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που παραμείνει για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, στις θρησκευτικές τελετές θα χοροστατήσει ένας από τους γηραιότερους καρδινάλιους του Βατικανού.
Δεκάδες κάμερες και δημοσιογράφοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το καθολικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην ιταλική πρωτεύουσα όπου νοσηλεύεται ο Πάπας, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία παγκοσμίως για την υγεία του. Στις αρχές του 2000 ο Πάπας είχε υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης μέρους του ενός πνεύμονα, ενώ τον Ιούλιο του 2021, στο ίδιο νοσοκομείο, έκανε εγχείρηση στο παχύ έντερο. Το Βατικανό παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -που φέτος συμπλήρωσε δέκα χρόνια στον παπικό θώκο- πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα.
Η επιδείνωση της υγείας του ανακινεί τις συζητήσεις για πιθανή παραίτησή του. Πριν από μερικές ημέρες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη σχετικά με τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας κίνησης, δήλωσε: «Στην περίπτωση που υπήρχε μια κούραση που θα με εμπόδιζε να δω τα γεγονότα καθαρά. Η έλλειψη διαύγειας να μην είμαι σε θέση να αξιολογήσω καταστάσεις. Και φυσικά κάποιο σωματικό πρόβλημα».
Πέρυσι είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο ABC πως, όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2013, παρέδωσε στον τότε γενικό γραμματέα της Αγίας Εδρας, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, την επιστολή παραίτησής του για την περίπτωση «έκτακτων ζητημάτων υγείας». Παραδέχτηκε μάλιστα πως ζητάει τη γνώμη κοντινών του ανθρώπων και καρδινάλιων για τις επιδόσεις του, σημειώνοντας πως οι αγαπημένοι του θα του πουν πότε είναι η ώρα.
Πάντως ο Ποντίφικας έχει πει πως η παραίτηση για τους πάπες δεν θα πρέπει να είναι η «κανονικότητα», εξηγώντας πως το παπικό υπουργείο είναι… ad vitam (ζωντανό). «Αν πρέπει να παραιτηθώ, θα παρέμενα στη Ρώμη ως επίτιμος αρχιεπίσκοπος», είπε ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του την Αργεντινή.
Δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα με τα ονόματα καρδινάλιων που φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα. Η ιστοσελίδα italystart.com καταγράφει, βάσει ανάλυσής της, τους πιθανότερους «διαδόχους» του Ποντίφικα.
Πάπας Φραγκίσκος: Οι έξι επικρατέστεροι για τη θέση του
Μαρκ Ουελέτ
Είναι από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Πάπα, ζει στο Βατικανό και έχει μεγάλο έρεισμα στη Βόρεια Αμερική, καθώς κατάγεται από τον Καναδά. Συγκέντρωσε αρκετές ψήφους στο τελευταίο Κονκλάβιο, ωστόσο είναι μεγάλος σε ηλικία (75).
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τη σύζυγο του συμβούλου του, μέλος της επιτροπής του Μασκ
Πιέτρο Παρολίν
Είναι δεύτερος στην τάξη στο Βατικανό ως γενικός γραμματέας, ένα πόστο εξουσίας στην Αγία Εδρα. Ο Ιταλός Παρολίν εργάζεται 30 χρόνια στη διπλωματική υπηρεσία, δεν έχει όμως εμπειρία επισκόπου.
Οσκαρ Ροντρίγκεζ Μαραντιάγκα
Ο καρδινάλιος από την Ονδούρα έχει το «πακέτο», όμως η ηλικία του -80 ετών- είναι απαγορευτική για να αναλάβει τη θέση του Πάπα.
Ρόμπερτ Σάραχ
Ο καρδινάλιος από τη Γουινέα βρίσκεται στο αντίθετο στρατόπεδο από τον Πάπα Φραγκίσκο, στους Συντηρητικούς κύκλους.
Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
Ο καρδινάλιος εκπροσωπεί τη δυναμική, αναπτυσσόμενη (θρησκευτικά) Ασία, καθώς κατάγεται από τις Φιλιππίνες, και αυτό θεωρείται το «ατού» του.
Ματέο Ζούμπι
Προσφάτως ο Ζούμπι έγινε επικεφαλής της Ιταλικής Επιτροπής Επισκόπων, μια ανάθεση από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο.