Ο Ποντόλιακ δήλωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ο προεδρικός σύμβουλος Ολεξίι Αρεστόβιτς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση ήδη πριν από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Αρεστόβιτς, η Ουκρανία πιέζει να εξασφαλίσει ουδέτερο καθεστώς, αλλά με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, αντικείμενο των συνομιλιών υπήρξε και η λειτουργία τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από την περιοχή της Ζαπορίζια.
«Έχουν συμφωνηθεί τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι: Για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μπερντιάνσκ, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ανθρώπων από τη Μελιτόπολη, καθώς και για ένα κονβόι κατοίκων, με δικό τους μεταφορικό μέσο, από το Ενεργκοντάρ στη Ζαπορίζια». είπε.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει μια επίσημη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ο Ποντόλιακ.
Κρεμλίνο: Δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης
Το Κρεμλίνο, μετά τις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης, αλλά γενικά δεν θεωρεί τα αποτελέσματα της συνάντησης ως σημαντικά, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Το θετικό είναι ότι η ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον, έχει αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένα και να βάζει στο χαρτί αυτά που προτείνει. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καταφέρει να το πετύχουμε αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.
«Όσον αφορά τα υπόλοιπα, μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Δεν έγινε κάποια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ακόμη πολύ, πολύ μεγάλη δουλειά που πρέπει να γίνει».
«Η θέση της ρωσικής πλευράς είναι γνωστή», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ. «Έχει λογική, μια πολύ σταθερή βάση και γι’ αυτό δεν έχει αλλάξει».
Οι πρώτες αμοιβαίες υποχωρήσεις
Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η Ουκρανία εξέφρασε την προθυμία να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας. Ο Μεντίνσκι επίσης τόνισε ότι η στάση της Μόσχας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις της Ουκρανίας για εδαφική ακεραιότητα είναι ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής.
Ο Μεντίνσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία συμφώνησε να μην διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με ξένους στρατούς, παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με κρατικούς εγγυητές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
«Η Ουκρανία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει αυτές τις θεμελιώδεις απαιτήσεις στις οποίες επιμένει η Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, τότε η απειλή επέκτασης του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος θα εξαλειφθεί», είπε ο Μεντίνσκι.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ενός μεγάλου «βήματος» από μεριάς της Ρωσίας, δηλαδή τη σταδιακή στρατιωτική αποκλιμάκωση σε δύο κατευθύνσεις – το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά είναι πρόθεσή μας να καταλήξουμε σταδιακά σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον προς αυτές τις κατευθύνσεις», σχολίασε.
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογικές δηλώσεις: Αυτές είναι οι 4 παγίδες – Πώς θα ελαφρύνετε το εκκαθαριστικό
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Νέες δηλώσεις Λέων για την τραγωδία χωρίς γενετικό υπόβαθρο
Επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ: Πώς και πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι δικαιούχοι
Σοκ στις ΗΠΑ: Γυναίκα μαχαίρωσε αστυνομικό που προσπαθούσε να τη βοηθήσει [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr