Οι εικόνες ελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες και δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύκτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».
«Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως. Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».
Ουκρανία: Η στιγμή της έκρηξης στο φράγμα
Βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του φράγματος δείχνει μια τεράστια έκρηξη να σημειώνεται, λίγο πριν τόνοι νερού αρχίσουν να ρέουν ανεξέλεγκτα πλημμυρίζοντας την περιοχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, ενώ από το πρωί Ρωσία και Ουκρανία εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για την ανατίναξη του φράγματος.
Μάλιστα χρήστες του διαδικτύου αναφέρουν ότι έκτοτε σημειώνονται μικρότερες εκρήξεις στην περιοχή γύρω από το φράγμα.
#BREAKING: The moment that the Nova Kakhovka dam was blown up was purportedly captured on video. If this footage is real, it would certainly refute claims that there was no explosion. pic.twitter.com/GMaarExZEn
— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) June 6, 2023
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.
Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.
«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».
Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.
Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.
Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις
Η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε σήμερα το πρωί τη Ρωσία ότι «ανατίναξε» στη διάρκεια της νύκτας το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Χρεσώνας για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία.
«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε από την πλευρά της πως οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα ευρισκόμενες «σε πανικό». «Οι δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν το φράγμα στον Ταμιευτήρα Καχόβκα ευρισκόμενες σε πανικό – αυτή είναι μια προφανής πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο».
Πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί, 300 σπίτια εκκενώθηκαν – Το υδροηλεκτικό εργοστάσιο “καταστράφηκε τελείως”
Θα είναι πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στην δομή, δήλωσε σήμερα διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα.
Σε σχόλια που έκανε σε ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος της πόλης Βλαντίμιρ Λεοντίεφ σημείωσε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων.
Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Ο Λεοντίεφ σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών απομακρύνθηκαν μετά την ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα και πρόσθεσε ότι τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Καχόβκα, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή στη νότια Ουκρανία, “καταστράφηκε τελείως” και δεν μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο μηχανοστάσιό του.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε ξεχωριστά ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την, όπως την περιέγραψε, καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πολλά χωριά έχουν “τελείως ή εν μέρει” πλημμυρίσει στην Ουκρανία μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό ρωσική κατοχή, και άρχισε η απομάκρυνση κατοίκων, ανακοίνωσε άλλος Ουκρανός αξιωματούχος.
“Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη”, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.
Παράλληλα το TASS μετέδωσε επικαλούμενο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες νερού της Κριμαίας επαρκούν μετά την ρήξη του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα.
Η χερσόνησος της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, εξαρτάται για πόσιμο νερό από το Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, μέσω του οποίου έρχεται νερό στην χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο.
Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν αποκλείσει τις προμήθειες νερού στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, προκαλώντας οξεία λειψυδρία στην περιοχή.
Ουκρανία: Ο ψύκτης της Ζαπορίζια ξεμένει από νερό μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα – Δραματική έκκληση από τον ΔΟΑΕ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα πρέπει να έχει αρκετό νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του “για κάποιους μήνες” από δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από τον ταμιευτήρα ενός γειτονικού φράγματος που υπέστη ρήγμα, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ που επιτηρεί την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τη δεξαμενή.
Το μεγάλο φράγμα κοντά στον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό στη νότια Ουκρανία υπέστη ρήγμα σήμερα, απελευθερώνοντας πλημμυρικά ύδατα σε όλη την πολεμική ζώνη σε αυτό που η Ουκρανία και η Ρωσία λένε πως ήταν εσκεμμένη επίθεση των δυνάμεων η μία της άλλης.
Ο ταμιευτήρας του φράγματος παρείχε νερό που χρησιμοποιείτο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης καθώς και του εξαντλημένου καυσίμου και για τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όταν η εξωτερική τροφοδοσία πέφτει.
“Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού. Μία κύρια είναι η μεγάλη δεξαμενή ψύξης δίπλα στην εγκατάσταση που εκ του σχεδιασμού παραμένει πάνω από το ύψος του ταμιευτήρα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ — IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αντίδραση στο ρήγμα του φράγματος Καχόβκα.
Νερό από τη δεξαμενή θα πρέπει να παρέχει αρκετό νερό ψύξης για “κάποιους μήνες”, είπε ο Γκρόσι και πρόσθεσε πως η υπηρεσία του θα το επιβεβαιώσει αυτό “πολύ σύντομα”.
“Είναι ως εκ τούτου κρίσιμης σημασίας αυτή η δεξαμενή ψύξης να παραμείνει άθικτη. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα υπονόμευε ενδεχομένως την ακεραιότητά της. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει τίποτα που θα το υπονομεύσει” αυτό, ανέφερε ο Γκρόσι.
Αν και είχε προγραμματίσει ήδη να επισκεφθεί τον σταθμό της Ζαπορίζια την ερχόμενη εβδομάδα, η επίσκεψη αυτή έχει καταστεί απαραίτητη τώρα και θα προχωρήσει κανονικά, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δεν είναι κρίσιμη μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.
Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είπε πως η μείωση της στάθμης στον ταμιευτήρα του Καχόβκα δεν θα επηρεάσει τη στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου του σταθμού.
Ειδήσεις σήμερα
Επικίνδυνα παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον ιερέα με τα άσεμνα βίντεο σε ανήλικους
Εκλογές 2023: Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ