«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.
Ο Πούτιν ζήτησε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού κατηγόρησε το Κίεβο ότι σφαγιάζει και διώκει τους ρωσόφωνους. Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει ουκρανικές περιοχές.
Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.
Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.
Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη – δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.
Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
«Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ’ αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δια πληρεξουσίων» εναντίον της Ρωσίας, αφού η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, και τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει.
Ο Μεντβέντεφ έγραψε στη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες, Τρίτη, από την αμερικανική βουλή αποτελεί προσπάθεια «να υποστεί η χώρα μας μια σοβαρή ήττα και να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική επιρροή της στον κόσμο».
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το τυπογραφικό πιεστήριο, μέσω του οποίου η Αμερική διαρκώς αυξάνει το ήδη διογκωμένο κυβερνητικό χρέος της, θα σπάσει πιο γρήγορα».
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αφότου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020, έριξε την ευθύνη για τις «παράλογες» τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στις ΗΠΑ σ’ αυτό που αποκάλεσε «ρωσοφοβικές αρχές» της Αμερικής.
Επίσης στο Telegram, ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί το πακέτο της βοήθειας για να «χρεώσει» την Ουκρανία και να οικειοποιηθεί τα αποθέματα σιτηρών αυτής της χώρας, αντί πληρωμής.
«Η Ουάσινγκτον θέλει έναν Γολοντομόρ στην Ουκρανία», έγραψε ο Βολόντιν, αναφερόμενος στο Μεγάλο Λιμό των ετών του 1930, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια Ουκρανούς.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη και σε όσους δεν κλείνουν 15ετία – Δείτε με ποιον τρόπο!
ΕΕ: Τέλος η μάσκα σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναβλήθηκε η δίκη Κορκονέα
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή [κριτήρια και προϋποθέσεις]