Η δέσμευση για το 2024 προήλθε από το Βέλγιο, που αναμένεται να παραδώσει τριάντα μαχητικά F16 στο Κίεβο μέχρι το 2028 και σημειώνει ότι υπέγραψε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο «διμερή συμφωνία ασφάλειας και μακροπρόθεσμης υποστήριξης» μεταξύ των δύο χωρών.
«Το καθήκον μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο F-16 στο πεδίο της μάχης φέτος και να ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις μας», είπε ο Ζελένσκι.
Η Ολλανδία προσέθεσε την καλή θέληση υποσχόμενη να συναρμολογήσει γρήγορα με βασικούς εταίρους της ΕΕ ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο ο Zelenskyy θεωρεί βασικό για να σταματήσει η Ρωσία να χτυπήσει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας του και τις μη στρατιωτικές περιοχές, καθώς και στρατιωτικούς στόχους, με καταστροφικές βόμβες ολίσθησης. προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την κίνηση, αλλά επέμεινε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά. «Έχουμε δει κάποια πρόοδο, αλλά χρειάζεται επειγόντως περισσότερη πρόοδος και περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ καθώς κατευθυνόταν σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Ζελένσκι υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ισπανία που χορηγεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 2024 και 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2027.
ΗΠΑ: Ένοχος 26χρονος που δολοφόνησε φοιτήτρια - Αντιστάθηκε σε απόπειρα βιασμού
Επιπροσθέτως, ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνει ότι «η συμφωνία εγγυάται την έγκαιρη βοήθεια του Βελγίου για την ασφάλεια, τα σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, τον εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών της ουκρανικής αεροπορίας και αντιαεροπορικής άμυνας, ναυτική ασφάλεια, άρση ναρκοπεδίων, συμμετοχή στον συνασπισμό πυρομαχικών πυροβολικού και στρατιωτική εκπαίδευση».
Η συμφωνία, με βάση την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προβλέπει παράλληλα αμυντική βιομηχανική συνεργασία, την υποστήριξη της «Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας», την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την αποζημίωση των ζημιών, τη δικαιοσύνη για τον επιτιθέμενο, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την οικονομική ανάκαμψη.
«Η Ουκρανία και το Βέλγιο θα εμβαθύνουν επίσης τη συνεργασία τους σε θέματα πληροφοριών, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Το Βέλγιο εκφράζει επίσης την υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», καταλήγει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή της στο δίκτυο rtl, η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων συμμάχων και ελπίζει να ξεκινήσει τις παραδόσεις φέτος.
Ο Ουκρανός ηγέτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας από τους δύο ηγέτες.
Στη συνέχεια ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί μια στρατιωτική αεροπορική βάση στη βελγική πρωτεύουσα και θα συναντηθεί με εκπαιδευτές που βοηθούν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν αεροσκάφη F-16.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε σώο το 8χρονo κορίτσι που χάθηκε σε σχολική εκδρομή
Λάρισα: Εργάτης έπεσε από σκαλωσιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο