Η Reem Alsalem, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, είπε στο Sky News ότι ελπίζει οι συστάσεις να επηρεάσουν τις πολιτικές των κρατών και τον αθλητισμό.
Η συμμετοχή τρανς γυναικών ή αθλητών με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, σε αγώνες γυναικών, είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και διχαστικά ζητήματα στον αθλητισμό.
Ενώ οι υποστηρικτές των LGBT+ παροτρύνουν τον αθλητισμό να ευνοήσει τη συμπερίληψη, η κ. Alsalem ανησυχεί για τους σωματικούς κινδύνους στους οποίους μπορεί να εκτεθούν οι γυναίκες στον αθλητισμό, εάν επιτραπεί σε αυτούς που ορίζονται άνδρες κατά τη γέννηση να αγωνιστούν στα ίδια αγωνίσματα – ιδίως στο ποδόσφαιρο.
Η κ. Alsalem υπέβαλε τώρα μια έκθεση στον ΟΗΕ την οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά στο Sky News τον Αύγουστο ότι προετοιμαζόταν εν μέσω φόβων που εξέφρασε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σχετικά με τους κινδύνους του πλεονεκτήματος της τεστοστερόνης στις γυναικείες διοργανώσεις.
«Ο αθλητισμός λειτούργησε με βάση την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή ότι απαιτείται ξεχωριστή κατηγορία για τις γυναίκες για να διασφαλιστούν ίσες, δίκαιες και ασφαλείς ευκαιρίες στον αθλητισμό», αναφέρει η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας.
«Πολλαπλές μελέτες προσφέρουν στοιχεία ότι οι αθλητές που γεννιούνται άνδρες έχουν αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα απόδοσης στον αθλητισμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν και αυτό είναι πιο εμφανές μετά την εφηβεία.
«Η υπονόμευση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για αθλήματα ενός φύλου έχει ως αποτέλεσμα άδικες, παράνομες και ακραίες μορφές διακρίσεων κατά των αθλητών με βάση το φύλο».
Η έκθεση έχει μια σαφή σύσταση προς τις αρχές στον αθλητισμό και σε κρατικό επίπεδο.
“Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η δικαιοσύνη στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα”, αναφέρει η έκθεση της κ. Alsalem ότι θα πρέπει “να διασφαλίσουν ότι οι γυναικείες κατηγορίες στον οργανωμένο αθλητισμό είναι αποκλειστικά προσβάσιμες σε άτομα των οποίων το βιολογικό φύλο είναι γυναικείο”.
Η έκθεση συνεχίζει: «Σε περιπτώσεις όπου το φύλο ενός αθλητή είναι άγνωστο ή αβέβαιο, θα πρέπει να γίνεται μια αξιοπρεπής, γρήγορη, μη επεμβατική και ακριβής μέθοδος εξέτασης φύλου (όπως μάγουλο) ή, όπου είναι απαραίτητο για εξαιρετικούς λόγους, γενετικός έλεγχος. αίτηση για επιβεβαίωση του φύλου του αθλητή».
Αυτό ακολουθεί που η κ. Alsalem αποκάλυψε στη συνέντευξή μας τον Αύγουστο ότι το τεστ φύλου θα πρέπει να επανεισαχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το ζήτημα Imane Khelif που επισκίασε την πυγμαχία στο Παρίσι.
Η Αλγερινή κέρδισε το χρυσό στην πυγμαχία γυναικών εν μέσω αμφισβητούμενων ισχυρισμών ότι στο παρελθόν απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου, ενώ επέμενε ότι γεννήθηκε γυναίκα.
Λεπτομέρειες για τις δοκιμές δεν δόθηκαν από κυβερνητικό όργανο πυγμαχίας του οποίου η αξιοπιστία αμφισβητείται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, δίνοντάς της ρόλο στη Γενική Συνέλευση.
Είπε στο Sky News: «Αν και δεν υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής των συστάσεων, οι εκθέσεις που συντάχθηκαν από εμάς τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν έγκυρο βάρος.
«Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι εκθέσεις μας μπορούν να βοηθήσουν κρατικούς και μη φορείς που εργάζονται σε ορισμένες πολιτικές και υποστηρίζουν την αλλαγή και μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις πολιτικής, ιδιαίτερα με γλώσσα και επιχειρήματα που επικεντρώνονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς όλα έχουν ανθρώπινα δικαιώματα διάσταση σε αυτό».
Ο αθλητισμός και το κρίκετ συγκαταλέγονται μεταξύ των παγκόσμιων φορέων διοίκησης του αθλητισμού που δίνουν προτεραιότητα στην αθλητική δικαιοσύνη έναντι της συμμετοχής, αποκλείοντας όσους έχουν οριστεί αρσενικά κατά τη γέννηση ή που έχουν περάσει από οποιαδήποτε μορφή ανδρικής εφηβείας από τη συμμετοχή σε διεθνείς γυναικείες διοργανώσεις.
Αλλά η FIFA έχει μια πιο χαλαρή θέση που έχει υποβληθεί σε μακροχρόνια αναθεώρηση χωρίς χρονικό πλαίσιο.
Στην Αγγλία, η πολιτική της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι ότι «η ταυτότητα φύλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή στο ποδόσφαιρο», αλλά η επιλεξιμότητα καθορίζεται κατά περίπτωση.
Οι παίκτες ηλικίας άνω των 16 ετών που έχουν οριστεί ως άνδρες κατά τη γέννηση που θέλουν να αγωνιστούν στο γυναικείο ποδόσφαιρο πρέπει να δείξουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους είναι “εντός του γενέθλιου γυναικείου εύρους για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοδήποτε πιθανό πλεονέκτημα”.
Η έκθεση της κ. Alsalem λέει ότι «η καταστολή της τεστοστερόνης για τους γενετικά άνδρες αθλητές – ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ταυτίζονται – δεν θα εξαλείψει το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων απόδοσης που έχουν ήδη αποκτήσει».
Προσθέτει: «Για να αποφευχθεί η απώλεια μιας δίκαιης ευκαιρίας, οι άνδρες δεν πρέπει να αγωνίζονται στις γυναικείες κατηγορίες αθλημάτων».
Ειδήσεις σήμερα
Κατάρ: «Συλλογική γενοκτονία τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή – Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ειρήνη»
Μονόδρομος για τους διαβητικούς ο αντιγριπικός εμβολιασμός