Το 2019, με το πέρας των πρώτων δύο χρόνων του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξουσιοδότησε τη CIA να πραγματοποιήσει μυστική εκστρατεία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να στρέψει την κινεζική κοινή γνώμη κατά της κυβέρνησής της.
Όπως δημοσιεύει σήμερα το Reuters, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς πρώην αξιωματούχους, η CIA δημιούργησε ένα μικρό δίκτυο πρακτόρων που χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες στο Διαδίκτυο για τη διασπορά αρνητικού και υποτιμητικού περιεχομένου κατά της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ, ενώ παράλληλα διακινούσαν δυσφημιστικές πληροφορίες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η ομάδα κρούσης της CIA διέσπειρε καταγγελίες πως μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος έκρυβαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, ενώ κατηγορούσαν ως «διεφθαρμένη και αναποτελεσματική» την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road Initiative, πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες) της Κίνας.
Οι πρώην αξιωματούχοι που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, αρνήθηκαν να παράσχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες επί των εκστρατειών αυτών.
Η ανάμειξη στα εσωτερικά της Κίνας είχαν ως στόχο να υποδαυλίσουν την παράνοια στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας, αναγκάζοντας την κυβέρνησή της να δαπανήσει πόρους για την πάταξη των ξένων επιρροών στο αυστηρά ελεγχόμενο Διαδίκτυο του Πεκίνου, δήλωσαν δύο από τους πρώην αξιωματούχους. «Θέλαμε να τους κάνουμε να κυνηγούν φαντάσματα», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.
Οπως σημειώνει το Reuters, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ προώθησε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα σε σχέση με τους προκατόχους του. «Η εκστρατεία της CIA σηματοδότησε μια επιστροφή σε μεθόδους που σημάδεψαν τη σχέση της Ουάσιγκτον με την πρώην Σοβιετική Ενωση» σημειώνει το Reuters, ενώ ο Τιμ Γουάινερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία του πολιτικού πολέμου, σχολιάζει: «Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει».
Οι συγκεκαλυμμένες διαρροές επιτρέπουν στην Ουάσιγκτον να εισάγει ιδέες σε χώρες όπου η λογοκρισία ενδεχομένως εμποδίζει τη δημοσιοποίησή τους ή σε περιοχές όπου η κοινή γνώμη δεν θεωρεί αξιόπιστο ό,τι προέρχεται από την αμερικανική κυβέρνηση, εξηγεί ο Λοχ Τζόνσον, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
Οπως λέει ο ίδιος, οι μυστικές εκστρατείες προπαγάνδας ήταν κοινές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η CIA διέρρεε 80 έως 90 άρθρα ημερησίως, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Τζόνσον, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα αρχεία, κάνει ειδική μνεία στο αστρολογικό περιοδικό που εξέδιδε τη δεκαετία του 1950 η CIA στην Ανατολική Γερμανία, για να διακινεί απαξιωτικό περιεχόμενο κατά των κομμουνιστών ηγετών.
Ειδήσεις σήμερα
Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές»