Η στάση της τουρκικής ηγεσίας, που πήρε θέση ενάντια στο Ισραήλ «αγκαλιάζοντας» τη Χαμάς με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, είναι σαφές ότι προκάλεσε ενόχληση στο Βερολίνο, ενώ ενοχλήσεις προκαλεί παράλληλα και το γεγονός ότι η Τουρκία ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, μεταβαίνει στη Γερμανία έχοντας στις αποσκευές του μια σειρά από «θέλω». Ο Τούρκος πρόεδρος το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο εκσυγχρονισμός του στόλου των τουρκικών μαχητικών αποτελεί πια προτεραιότητα για την τουρκική ηγεσία, μια προτεραιότητα την οποία η Αγκυρα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει.
Με τα τουρκικά F-4 να οδεύουν προς απόσυρση, την Ελλάδα να αποκτά Rafale, την Τουρκία να έχει τεθεί εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των F-35 και τους Αμερικανούς να μην έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για τα F-16 που ζητά η πλευρά Ερντογάν, η ηγεσία της Τουρκίας έχει πια πολλούς λόγους να ανησυχεί.
Εμανουέλ Μακρόν: Το «ευχαριστώ» στη Ζιζέλ Πελικό - «Το θάρρος σας ενέπνευσε τον κόσμο»
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ερντογάν λέγεται, πιο συγκεκριμένα, ότι θα ήθελε να αποκτήσει τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, ή ακόμη και 40.
Ως συμπαραγωγός-χώρα του εν λόγω αεροσκάφους (μαζί με την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), η Γερμανία θα πρέπει ωστόσο να πει το «ΟΚ» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώλησή του στην Τουρκία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg ωστόσο, ο Ολαφ Σολτς κατά πιθανότητα δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Ερντογάν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο να πείσουν τη Γερμανία (σ.σ. να συναινέσει στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία)», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία από την πλευρά του Βερολίνου.
Ο Γερμανός καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι στο Bloomberg, επικαλούμενοι τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας σχετικά με τους ρωσικούς S-400 που απέκτησε η Αγκυρα, τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το αγκάθι που ακούει στο όνομα Χαμάς.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters