Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δέχθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων εκπροσώπους των εννέα κυριότερων μουσουλμανικών ενώσεων της Γαλλίας, που συναποτελούν το CFCM, και τους ζήτησαν να συντάξουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ένα είδος συνταγματικού χάρτη, που θα ομογενοποιεί τους ιμάμηδες της Γαλλίας, θα τους δίνει κατευθυντήριες γραμμές και θα ορίζει την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των ακραίων σαλαφιστικών ή φιλοτζιχαντιστικών στοιχείων, προκειμένου αυτά να απομονώνονται και να απομακρύνονται. Σύμφωνα με τη Figaro και τη Le Parisien, o Mακρόν θα περιμένει σε 15 μέρες να πάρει στα χέρια του το κείμενο για να το εγκρίνει, δεσμεύοντας τη θεσμική ηγεσία του γαλλικού Ισλάμ στον αγώνα κατά του θρησκευτικού σεχταρισμού και της τρομοκρατίας.
Ο Μακρόν δεν έκρυψε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα «πεφωτισμένο Ισλάμ» στη Γαλλία, και οι συνομιλητές του συμφώνησαν πως «έφτασε η ιστορική στιγμή για κάτι τέτοιο», υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν οργανικά μέλη της γαλλικής κοινωνίας.
Φέρνοντας τις εγχώριες μουσουλμανικές οργανώσεις στα νερά του, ο Μακρόν φιλοδοξεί να αμβλύνει την αρνητική εικόνα του «νέου σταυροφόρου», που δημιούργησε στον αραβομουσουλμανικό κόσμο, πυροδοτώντας μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε Τουρκία, Ιορδανία, Κατάρ και άλλες χώρες.
Με βάση όσα γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο καταστατικός χάρτης θα διακηρύσσει την αναγνώριση των δημοκρατικών αξιών από τους Γάλλους μουσουλμάνους, θα διευκρινίζει ότι το Ισλάμ στη χώρα αποτελεί θρησκεία και όχι πολιτικό κίνημα και θα απαγορεύει την ανάμειξη ξένων κρατών (σ.σ. όπως η ερντογανική Τουρκία) στη διοίκηση, τη χρηματοδότηση και τις εσωτερικές του υποθέσεις.
Παράλληλα με την κατάθεση του νόμου κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στη Βουλή, ο Μακρόν έχει ανεβάσει τους τόνους μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από Τσετσένο εξτρεμιστή και την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η Monde γράφει χαρακτηριστικά ότι στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να ξηλώσει μέσα στην επόμενη τετραετία περίπου 300 ιμάμηδες που ελέγχονται απευθείας από την Τουρκία, το Μαρόκο και την Αλγερία, χώρες με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί από ανοιχτά εχθρικές έως ελεγχόμενα τεταμένες σχέσεις. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Αλγερία, σε μια ρελάνς του Ερντογάν για τη δραστηριότητα του Μακρόν στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου.
Ο Μακρόν επισήμανε στον πρόεδρο του CFCM, Mοχάμεντ Μουσαουί, και στον υπεύθυνο του Τζαμιού του Παρισιού, Σεμς-Εντίν Χαφίζ, ότι τουλάχιστον τρεις από τις εννέα μουσουλμανικές ενώσεις της χώρας «έχουν θολούς στόχους και δεν συμμερίζονται το δημοκρατικό της όραμα». Κατονόμασε μάλιστα την ισλαμοεθνικιστική, τουρκική οργάνωση «Μιλί Γκιορούς» (Εθνικό Οραμα) που δρούσε στη δυτική Ευρώπη πολύ πριν από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, και την αραβική οργάνωση «Μουσουλμάνοι της Γαλλίας».
«Οποιος δεν συνυπογράψει τη χάρτα θα υποστεί και τις συνέπειες», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, δηλώνοντας ουσιαστικά αποφασισμένος να διαλύσει το πολιτικό Ισλάμ στη Γαλλία και να βάλει σε τάξη το υπόλοιπο.
Στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης είναι η συντεχνιακή οργάνωση των Γάλλων ιμάμηδων κατά το πρότυπο των ιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, που χρειάζονται άδεια για να ασκήσουν το επάγγελμά τους και δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας.
Ο Μακρόν έδωσε ένα εξάμηνο προθεσμία στους ηγέτες των ισλαμικών οργανώσεων για να βάλουν τάξη στη σημερινή αναρχία που επικρατεί με τους ανεξέλεγκτους και αυτόκλητους ιμάμηδες, που θα πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας και να διαχωρίσουν τις αρμοδιότητές τους (προσευχή, κήρυγμα, συνέδρια).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr