Η διέλευση της Μάγχης με μικρές βάρκες από μετανάστες αποτελεί πρόβλημα για τους Βρετανούς αξιωματούχους, ενώ με το Brexit θεωρητικά να γινόταν καλύτερος έλεγχος των συνόρων της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία όσων πραγματοποιούν τη διέλευση.
Σε μια σειρά tweets, ο Ράμα τόνισε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν ενεργά σε «διακρίσεις» κατά Αλβανών.
«Η στοχοποίηση Αλβανών (όπως έκαναν ορισμένοι ξεδιάντροπα όταν αγωνίζονταν για το Brexit) ως αιτία των προβλημάτων στα σύνορα και στην εγκληματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια βολική ρητορική που αγνοεί τα γεγονότα», έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός στο Twitter.
«Οι Αλβανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται σκληρά και πληρώνουν τους φόρους τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες όλων των εθνικοτήτων και να σταματήσει να κάνει διακρίσεις σε βάρος Αλβανών για να δικαιολογήσει πολιτικές αποτυχίες», πρόσθεσε.
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κριτική επειδή περιέγραψε την άφιξη των αιτούντων άσυλο ως εισβολή, με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τη χρήση μιας τέτοιας εμπρηστικής γλώσσας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, η Μπράβερμαν αναφέρθηκε χθες στο θέμα αυτό μιλώντας για «εισβολή» στην Αγγλία από μετανάστες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Αλβανούς αιτούντες άσυλο.
Πρόσφατα αναφέρθηκε πως 12.000 Αλβανοί έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας τη Μάγχη κατά τη διάρκεια του έτους, έναντι μόλις 50 το 2020.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει έναν αριθμό ρεκόρ διελεύσεων από τη Μάγχη με μικρά σκάφη, σχεδόν 40.000 από την αρχή του έτους. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 50.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Αλβανικές συμμορίες θεωρείται ότι πρωτοστατούν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Βρετανία.
Ειδήσεις σήμερα
Καλάθι του νοικοκυριού: Πόσο στοιχίζει και πόσα προϊόντα περιέχει το καλάθι κάθε σούπερ μάρκετ