Την περασμένη εβδομάδα, ο Λούλα και το περιβάλλον του άφηναν να εννοηθεί πως το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει ήδη πριν από την ορκωμοσία του, την 1η Ιανουαρίου.
Χθες ο επόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου κράτους της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε στην Μπραζίλια με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος τού επέδωσε επίσημη πρόσκληση να πάει στις ΗΠΑ, ανέφερε δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Λούλα, 77 ετών, εξελέγη για τρίτη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας νικώντας την 30ή Οκτωβρίου τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, μέγα σύμμαχο του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο νίκησε ο κ. Μπάιντεν δύο χρόνια νωρίτερα.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Σύμφωνα με τον Σέλσου Αμορίμ, σύμβουλο του Λούλα και υπουργό Εξωτερικών στις δύο προηγούμενες θητείες του άλλοτε συνδικαλιστή στην προεδρία (2003-2010), ο κ. Σάλιβαν είπε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν διατεθειμένος να υποδεχθεί τον Λούλα ήδη «προτού αναλάβει τα καθήκοντά του», κάτι που «εκτίμησε πολύ» ο εκλεγμένος πρόεδρος, προσθέτοντας πάντως πως λόγω του πιεσμένου χρονοδιαγράμματός του η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα γίνει «στις αρχές της χρονιάς» (σ.σ. το 2023). Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται κάποια αναφορά στην ημερομηνία της συνάντησης.
«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα βαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις χώρες μας», τόνισε ο Λούλα μέσω Twitter μετά τη συνάντηση του με τον κ. Σάλιβαν, τον οποίο συνόδευαν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αρμόδια για το δυτικό ημισφαίριο (Χουάν Γκονσάλες, Ρικάρδο Σούνιγα).
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ είπε πως παρότι ο Λούλα δεν έχει ορκιστεί ακόμη, είχε νόημα να προσκληθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θέλει η «σημαντική διμερής σχέση» να βελτιωθεί από τη στιγμή που θα αναλάβει.
Στην Μπραζίλια, ο κ. Αμορίμ είπε πως στη συνάντηση των κ.κ. Λούλα και Σάλιβαν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην Αϊτή, λόγω της κρίσης στη χώρα αυτή, όμως δεν εθίγη η πιθανή συμβολή της Βραζιλίας στην ενδεχόμενη αποστολή.