Ολόκληρη η δήλωση του ΝΑΤΟ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει τα εξής:
«Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.
«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».
Ρωσία: «Τρομοκρατική ενέργεια» θυμίζουν οι διαρροές – Η Ζαχάροβα «δείχνει» τις ΗΠΑ
Τα συμβάντα στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία μοιάζουν με “τρομοκρατική ενέργεια” και απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με αριθμό χωρών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποψιάζεται “την ανάμειξη ξένου κράτους”, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα.
“Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ζητώντας εκ νέου “επείγουσα έρευνα”.
“Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση”, επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έναρξη χθες από τη Ρωσία έρευνας για “διεθνή τρομοκρατική ενέργεια”.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι “τίθενται πολλά θέματα” πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως “της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν” με τη Ρωσία.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ένα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον “πλήρη έλεγχο” στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία.
“Συνέβη(σαν) στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.
Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχεία για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.
Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Ρωσία είναι «ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος» για την καταστροφή των Nord Stream
«Ποιος έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream;», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό πρωτοσέλιδό της. «Το ότι οι διαρροές στους δύο αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά και ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνος για αυτό, είναι λίγο – πολύ αυτό που αρχικά φαίνεται ξεκάθαρο σε αυτό το σοβαρό περιστατικό.» Αλλά ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο – και τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της υπόλοιπης ενεργειακής υποδομής στη Βαλτική Θάλασσα; Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την FAZ, είναι γνωστός εδώ και καιρό. «Στον βυθό της Βαλτικής αλλά και στον Ατλαντικό, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες υποδομές, όπως αγωγοί ή υποθαλάσσια καλώδια. Καταστρέφοντάς τα γρήγορα μπορεί να κοπεί το ρεύμα σε χώρες, όπως η Εσθονία. Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες η Ρωσία κατονομάζεται ωστόσο ήδη ως αυτουργός», συνεχίζει η εφημερίδα. «Δεν είναι ασυνήθιστο για μια χώρα να καταστρέφει τη δική της υποδομή κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.»
Σύμφωνα με τη FAZ η Ρωσία θα είχε τακτικό συμφέρον να διακόψει τη χρήση των αγωγών. «Θα ήταν ένας τρόπος για τη Μόσχα να επιδεινώσει ξανά την ενεργειακή κρίση – ψυχολογικά – τώρα που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστή. Θα ήταν επίσης μια προειδοποιητική βολή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να δείξει στη Δύση τη βούληση και τις δυνατότητές του για περαιτέρω κλιμάκωση.» Ενώ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει συμφέρον να κλείσει τους δύο αγωγούς, αφού τους θεωρούσε πάντα ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. «Αλλά φαίνεται απίθανο το Κίεβο να κάνει κάτι σε αυτή τη φάση του πολέμου που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους ως επίθεση στα ενεργειακά τους αποθέματα».
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Στην απομόνωση η Τουρκία – Πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα