«Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε.
«Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Αμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στην Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων.
«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας έπειτα από την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες.
Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για πιθανή ζημιά στους αγωγούς Nord Stream
Η CIA είχε προειδοποιήσει τους ομολόγους της στο Βερολίνο για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Το Spiegel ανέφερε χθες, Τρίτη (28/9) ότι οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν σχετικά με ενδείξεις μιας προγραμματισμένης επίθεσης σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες πηγές, κυκλοφόρησε επί τη αφορμή των εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Βαλτική θάλασσα, μετά τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν υποθαλάσσια τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel, ενώ η CIA απέφυγε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι ζημιές στους αγωγούς είναι «μεγαλύτερες του αναμενόμενου», αφού οι αγωγοί φέρεται να έχουν «σχισίματα» σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αρχικά πιστευόταν. Η «εκρηκτική πτώση της πίεσης» στους αγωγούς δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί αλλιώς, λένε αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού είπε στο Spiegel: «Τα παγκόσμια υποθαλάσσια δίκτυα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την παροχή ενέργειας, αλλά και για τη σταθερότητα του Διαδικτύου, αλλά παρά τη σημασία τους, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εντελώς απροστάτευτα έναντι επιθέσεων ή δολιοφθορών».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανός ναυτικός επιθεωρητής Jan Christian Kaack ανέφερε ότι υπήρχε σίγουρα λόγος για τον οποίο ρωσικές υποθαλάσσιες ή επιφανειακές μονάδες παρέμεναν κοντά στον αγωγό Nord Stream 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικοί έκαναν πάντως λόγο για πιθανό σαμποτάζ στους αγωγούς, ενώ παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε ακόμη και το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σχετικά με τις διαρροές ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα», αλλά τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία. Το «RIA Novosti» μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον «είναι ενεργός αντίπαλος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι οι «αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιου είδους επίθεση ή σαμποτάζ που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί», τονίζοντας ότι οι διαρροές δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.