Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλέστηκε την Ακτοφυλακή λέγοντας ότι εντόπισε τη διαρροή, αφού πρώτα δύο αγωγοί που διέρχονται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία υπέστησαν ζημιές σε τρία συνολικά σημεία τη Δευτέρα.
«Δύο από αυτές τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, όπως μεταδίδει το Sky News. Οι άλλες δύο βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας.
Nord Stream 1: Περιβαλλοντικός πόλεμος της Μόσχας πίσω από το σαμποτάζ
Η καταστροφή του περιβάλλοντος ενός γείτονα μπορεί να είναι εύκολη, φθηνή και με αρκετές παρενέργειες. Γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα της 27ης Σεπτεμβρίου, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Δανίας δημοσίευσαν πλάνα από διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα. Και δεν ήταν απλώς οποιεσδήποτε διαρροές, αλλά ήταν των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που διοχετεύουν αέριο μέσα από τη Βαλτική Θάλασσα (από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης προς Βορειοανατολική Γερμανία).
Την προηγούμενη μέρα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Δανίας και της Σουηδίας είχαν καταγράψει ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις.
Η Ρωσία καθίσταται σαφές ότι σαμποτάρει τους δικούς της αγωγούς, αλλά το πιο μακροχρόνιο κακό θα γίνει στους γείτονές της στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι θα υποστούν σοβαρές ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον τους. Αλλά η διαρροή αγωγών δεν συνιστά στρατιωτική επίθεση. Η πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς συνιστά ύπουλη επιθετικότητα σε γκρίζα ζώνη και, όπως κάθε επιθετικότητα της γκρίζας ζώνης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο πρώτος υπαινιγμός σχετικά με την περίπτωση ήρθε γύρω στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα τη Δευτέρα, όταν θαλάσσια σεισμικά όργανα παρακολούθησης της Σουηδικής Ναυτικής Διοίκησης και της Δανικής Ναυτικής Αρχής κατέγραψαν μυστηριώδεις υποθαλάσσιες εκρήξεις.
Περίπου δώδεκα ώρες αργότερα, το πλήρωμα ενός σουηδικού σκάφους ανέφερε διαρροές στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια, γύρω στις 7 μ.μ., οι οθόνες εντόπισαν περισσότερες εκρήξεις και λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα έφτασαν αναφορές για νέες διαρροές. Οι εκρήξεις και οι διαρροές έλαβαν χώρα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Οι Σκανδιναβοί σεισμολόγοι αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες των βαλτικών και σκανδιναβικών κρατών συμφωνούν ότι οι εκρήξεις ήταν μια σκόπιμη πράξη. Ποιος τις πυροδότησε; Θεωρητικά, μπορεί να ήταν τρομοκράτες ή άλλοι πολιτικοί εξτρεμιστές, αλλά αυτοί δεν διαθέτουν την τεχνική τεχνογνωσία για να οργανώσουν τέτοιες δολιοφθορές. Επιπλέον, δεν είναι σαφές γιατί θα επένδυαν τεράστια προσπάθεια και χρόνο σε δολιοφθορές για μικρό προφανές κέρδος. Αντίθετα, ο ένοχος φαίνεται να είναι η ρωσική κυβέρνηση.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
Με τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι αγωγοί δεν ήταν σε πλήρη χρήση (η Γερμανία αρνήθηκε να πιστοποιήσει τον Nord Stream 2). Επιπλέον, η Μόσχα προσπαθεί απεγνωσμένα να τρομάξει τη Δύση. Σε διάφορες περιπτώσεις τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι αξιωματούχοι -μέχρι και ο Πούτιν πρόσφατα- επικαλέστηκαν το «πυρηνικό φάντασμα» σε μια προσπάθεια να τρομάξουν τις δυτικές κυβερνήσεις να τερματίσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ουκρανία. Αλλά αυτή η επιλογή δεν λειτούργησε.
Τώρα η Ρωσία δοκιμάζει μια νέα στρατηγική επιλογή, δηλαδή προκαλεί αθόρυβα προβλήματα στη Βαλτική Θάλασσα, έναν μικροσκοπικό «ωκεανό» που είναι ήδη εξαιρετικά βρόμικος. Εκτός από τη ζημιά που προκαλείται από την εμπορική ναυτιλία, υπάρχει και η συστηματική ροή ρύπανσης από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Για χρόνια, και παρά τις εκκλήσεις των γειτόνων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, ο ρωσικός θύλακας απλώς αδειάζει τα λύματά του στη θάλασσα. Το 2016, ένα εργοστάσιο αποχέτευσης που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης τέθηκε σε λειτουργία, αλλά τα περισσότερα από τα περιβαλλοντικά σημεία εστίασης της Βαλτικής Θάλασσας παραμένουν ανοιχτά του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.
Και τώρα έρχεται η διαρροή αερίου. «Το αέριο στους σωλήνες Nord Stream είναι βασικά μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρός ρυπαντής από το CO2, περίπου 29 φορές ισχυρότερος», σημείωσε ο Γιάκο Χέντονεν, ένας Φινλανδός ειδικός σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο οποίος εδώ και χρόνια συμμετέχει στις προσπάθειες των κρατών της Βαλτικής Θάλασσας να καθαρίσουν τη θαλάσσια περιοχή τους. «Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής νέα, οι διαρροές είναι σημαντικές». Το μεθάνιο, φυσικά, μολύνει τον αέρα πολύ περισσότερο από το νερό και με την απελευθέρωση του επικίνδυνου αερίου η Μόσχα φαίνεται να σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμη να βλάψει όχι μόνο τους γείτονές της, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Επιπλέον, ο Χέντονεν μου είπε: «Η διαρροή αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία στην περιοχή της πληγείσας περιοχής». Αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα σε όλα τα συνεργεία καθαρισμού που μπορούν να συγκεντρώσουν γρήγορα οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος μιας άλλης χώρας είναι εύκολη, φθηνή και συχνά μπορεί να γίνει χωρίς να διακινδυνεύσει πολύ το δικό σου περιβάλλον. Με το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της να βρίσκεται αλλού, η Ρωσία δεν θα υποφέρει πολύ εάν η Βαλτική Θάλασσα υποστεί περιβαλλοντική ζημιά.
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει καταστήσει το να βλάψει το περιβάλλον άλλων βασικό στόχο της. Ο αλιευτικός στόλος μεγάλων αποστάσεων διασχίζει τους ωκεανούς του κόσμου, σταθμεύει στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών -όπου οι ντόπιοι ψαράδες κερδίζουν τα προς το ζην- και ρίχνει τα απέραντα δίχτυα του «μέχρι να αδειάσουν οι θάλασσες από ψάρια, άμμο κ.ά.». Στη συνέχεια, τα πληρώματα των σκαφών αναχωρούν, έχοντας όχι μόνο εξαντλήσει τα ιχθυοαποθέματα, αλλά και επιπρόσθετα βλάπτουν το βυθό. Και στα ανοικτά των ακτών των νησιών Mάτσου της Ταϊβάν, οι Κινέζοι εκσκαφείς σκάβουν εδώ και χρόνια. Αυτή η πρακτική είναι πρόκληση για την κυβέρνηση της Ταϊβάν που αναγκάστηκε να επενδύσει σε έναν υπερμεγέθη στόλο Ακτοφυλακής.
Συνεπώς τα προβλήματα με τους αγωγούς στη Βαλτική έχουν ευρύτερες και αρκετά επικίνδυνες προεκτάσεις και επιπτώσεις, Ενώ η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να παρακολουθούν τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και όχι μόνο.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Στην απομόνωση η Τουρκία – Πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα