Τα ονόματα που παίζουν επίσης είναι ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ένα ακόμα φαβορί των στοιχηματικών είναι, όπως αναφέρει το Reuters, ο φυλακισμένος Ουιγούρος ακτιβιστής Ilham Tohti, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, δεδομένου ότι όταν ο φυλακισμένος αντιφρονών Liu Xiaobo κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, το Πεκίνο πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις με το Όσλο για έξι χρόνια.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη απονομή του βραβείου θα προκαλούσε τη μήνη της Κίνας, όπως συνέβη πριν έξι χρόνια, όταν πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις με το Όσλο μετά την απονομή του βραβείου στον φυλακισμένο αντιφρονούνται Λιου Σιαομπό.
Για τον Χένρικ Ούρνταλ, «διευθυντή του Peace Research Institute Oslo», η επιτροπή θα μπορούσε σε μια χρονιά που σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να δώσει έμφαση στη συνεισφορά των ακτιβιστών στην ειρήνη.
Η λίστα των υποψηφίων παραμένει, όπως κάθε χρόνο, κρυφή, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι φέτος περιλαμβάνει 351 άτομα ή οργανισμούς. Ανάμεσά στους, ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιθαγενείς και Ιρανές που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Ο Ούρνταλ ανέφερε επίσης ως παράδειγμα την Αφγανή Μαχμπούμπα Σεράτζ, που παρά την απαγόρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, συνεχίζει την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων κοριτσιών στην εκπαίδευση και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και παραμένει στην Καμπούλ.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
«Πιστεύω ότι ίσως οι πιθανότεροι υποψήφιοι να είναι οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που εκτιμούν ότι πολλές πιθανότητες για το Νόμπελ Ειρήνης συγκεντρώνουν τη φετινή χρονιά οι Ιρανές γυναίκες που διαδήλωναν επί μήνες για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση του μουσουλμανικού ενδυματολογικού κώδικα στη χώρα.
Σε μια τέτοια περίπτωση το Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να απονεμηθεί σε επιφανείς ακτιβίστριες ή στη «Συμμαχία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο Ιράν».
Πιθανά φαβορί θεωρούνται επίσης και οργανισμοί που καταγράφουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που θα δικάσει μετά το τέλος του πολέμου τέτοιες υποθέσεις.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι μετά το θερμότερο καλοκαίρι που καταγράφηκε φέτος στον πλανήτη αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, αλλά και μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλές πιθανότητες για το Νόμπελ Ειρήνης συγκεντρώνουν και ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «nicematin», o Νταν Σμιθ, διευθυντής του «Stockholm International Peace Research Institute» (SIPRI) δείχνει ως πιθανούς υποψηφίους το κίνημα «Fridays for Future», που ξεκίνησε το 2018 η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα με τις κοτσίδες, Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον Βραζιλιάνο ηγέτη των ιθαγενών, Ραονί Μετουκτίρε, που δίνει μάχες κατά της αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου και υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων.
Ειδήσεις σήμερα
Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα – 3 νεκροί και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια [Βίντεο]
Σάλος στο Βέλγιο – Έρευνα για κινεζική κατασκοπεία μέσω της εταιρείας Alibaba
Tυφώνας έπληξε την Ταϊβάν – Οι άνεμοι έφτασαν τα 342,7 χιλιόμετρα ανά ώρα [Βίντεο]