Το Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πήραν μέρος στην επίθεση εναντίον της Ντούγκινα και δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την πραγματοποίησή της, ανέφεραν οι New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η εφημερίδα αναφέρει πως μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονταν πως στόχος της επίθεσης ήταν ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ένας ένθερμος υποστηρικτής αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.
Μετά την επίθεση, η Ουκρανία αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο, ενώ η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι βρίσκονταν πίσω απ’ αυτή.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς πως το Κίεβο δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την Ντούγκινα, πριν αυτή σκοτωθεί.
«Αντικειμενικά μιλώντας, η Ντούγκινα δεν είχε πραγματικά κανένα ενδιαφέρον για την Ουκρανία», έγραψε στην εφαρμογή WhatsApp ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.
«Πριν από το φόνο της Ντούγκινα, ο λαός της Ουκρανίας και αντιπρόσωποι των ουκρανικών αρχών δεν γνώριζαν για τις δημόσιες δραστηριότητές της και για την επιρροή της σε προγράμματα προπαγάνδας. Κατά την άποψή μας, αυτοί που ωφελήθηκαν κυρίως από το φόνο της Ντούγκινα ήταν μερικοί Ρώσοι ριζοσπαστικοί υποστηρικτές του πολέμου (στην Ουκρανία). Περιλαμβανομένου ενός τμήματος των (ρωσικών) ειδικών υπηρεσιών».
Ο ίδιος δήλωσε πως η Μόσχα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας μετά το φόνο για να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες ότι μερικοί Ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ντούγκινα χρησιμοποιήθηκε ως «ιερή θυσία» και σημαντικό σύμβολο προπαγάνδας, πρόσθεσε. «Η απάντηση στο ερώτημα ‘Ποιός ωφελήθηκε απ’ αυτό;’ είναι προφανής σ’ αυτή την υπόθεση», έγραψε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.