Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι δικαστές του Βατικανού ισχυρίστηκαν ότι ο καρδινάλιος Μπέτσιου είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 100.000 δολάρια μέσω μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που διοικούσε ο αδελφός του. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την παραίτηση του από το πόστο που κατείχε ο καρδινάλιος στο Βατικανό, όπως και έγινε.
An accused cardinal, once seen as a future pope, awaits a verdict in a corruption trial that could send him to prison for years. “The pope says he no longer has faith in me.” https://t.co/q9wJDBqtHt pic.twitter.com/FMeLv1fI0L
— The Wall Street Journal (@WSJ) December 12, 2023
Ποιες κατηγορίες τον βαρύνουν
Από το καλοκαίρι του 2021, ο 75χρονος Becciu κατηγορείται για υπεξαίρεση και κατάχρηση αξιώματος. Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που δικάζεται στο ποινικό δικαστήριο του Βατικανού και οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης άνω των επτά ετών. Ο Μπέτσιου έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.
Εννέα άλλοι, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι του Βατικανού, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη δίκη, η οποία επικεντρώνεται σε απώλειες από μια αποτυχημένη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο.
Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τη φερόμενη κλοπή χρημάτων που προορίζονταν για την απελευθέρωση μιας απαχθείσας καλόγριας, αλλά φέρεται να ξοδεύτηκαν αντ’ αυτού σε διακοπές σε θέρετρα και πολυτελή προϊόντα από την Prada και τη Louis Vuitton. Οι ετυμηγορίες αναμένονται αυτή την εβδομάδα, ενώ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης έχουν προβληθεί κατηγορίες για βεντέτες του Βατικανού, καθώς και για την κρυφά ηχογραφημένη συνομιλία του Μπέτσιου με τον Πάπα.
Η απίστευτη πορεία του Καρδινάλιου Becciu
Ο Becciu, ο υψηλότερα ιστάμενος κατηγορούμενος, είχε γνωρίσει μία ανοδική πορεία υπό τρεις πάπες. Γεννημένος το 1948 στο νησί της Σαρδηνίας, μεγάλωσε στην πόλη Pattada, διάσημη για την παραγωγή του μαχαιριού με την πτυσσόμενη λεπίδα resòlza, με το οποίο οι Σαρδηνοί εργάζονταν ή πολεμούσαν επί αιώνες. Ως νεαρός ιερέας, εισήλθε στην Ποντιφική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Ρώμης, ένα πεδίο εκπαίδευσης για το παγκόσμιο δίκτυο διπλωματών του Βατικανού.
Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ διόρισε τον Becciu νούντσιο, ή πρεσβευτή, στην Αγκόλα και τον έκανε αρχιεπίσκοπο. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τον επέλεξε ως νούντσιο στην Κούβα, προτού φέρει τον Becciu πίσω στη Ρώμη το 2011 για να υπηρετήσει ως αναπληρωτής για τις γενικές υποθέσεις, ουσιαστικά ως προσωπάρχης του Πάπα.
Ενώ βρισκόταν στη Γραμματεία, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Βατικανού, ο Becciu ήταν ευγενικός αλλά συγκρατημένος. Το 2018, ο Φραγκίσκος έχρισε τον Becciu καρδινάλιο και τον έκανε επικεφαλή του γραφείου του Βατικανού που επιβλέπει την αγιοποίηση.
Μετά το σκάνδαλο, ο Μπέτσιου διατήρησε τον τίτλο του, αλλά έχασε το σημαντικότερο δικαίωμά του ως καρδινάλιος, τη συμμετοχή στο κονκλάβιο για την εκλογή μελλοντικού πάπα – καθώς και τη δυνατότητα να εκλεγεί ο ίδιος.
Ειδήσεις σήμερα
Γεννήθηκε και πέθανε στον πόλεμο- Η συγκλονιστική ιστορία του μόλις 1 μηνός Ίντρις
«Παρέλυσε» η Ουκρανία» – Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς οι τηλεπικοινωνίες