Η απόφαση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να διατηρήσει τα στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επί του παρόντος δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις, οι οποίες βασίζονται σε απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Οκτωβρίου 2019.
Ειδικότερα, το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα προβλέπει ότι μπορούν να τεθούν σε καθεστώς κυρώσεων:
– πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της,
-πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης,
– συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
Οι κυρώσεις κατά μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019. Με τα εν λόγω συμπεράσματα, η Ε.Ε. επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο σχετικά με το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και κάλεσε τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις για ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.
Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην Ε.Ε. και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα και για οντότητες. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2019, το Συμβούλιο της .Ε.Ε. για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, έχει αποφασίσει: 1) την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών, 2) την αναστολή της πραγματοποίησης Συμβουλίου Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκίας, 3) τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020. Είχε καλέσει επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το δανεισμό με κρατικούς τίτλους.
Μαγδεμβούργο: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες
ΑΣΤΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
Δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα
Στο γνωστό του μοτίβο εξαπέλυσε νέα λεκτική επίθεση κατά της Ελλάδος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που εκστόμισε απειλές, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει(!) τους λόγους για τους οποίους δεν επετράπη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εισέλθει προ ημερών στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, για να συμμετάσχει σε Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη(!)
Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για «τεχνικό πρόβλημα» (χωρίς να το αναφέρει) και δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Αθήνα: «Ασχετα με αυτό, εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε»(!).
Χαρακτηριστικά είπε «Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος του Ελληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, ο Ελληνας πολίτης επετράπη να εισέλθει στη χώρα μας». Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «σκοπίμως εφαρμόζει απαγορεύσεις εισόδου Τούρκων αξιωματούχων. Εχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές Αρχές για αυτό το θέμα. Αν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε».
Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «Οι επιστολές μας για τα νησιά τάραξαν την Ελλάδα»(!) και οι θέσεις της χώρας προστατεύουν αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με αλαζονικό ύφος τόνισε ότι «Συνεχίσαμε τα διπλωματικά και νομικά μας βήματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δύο επιπλέον επιστολές που στάλθηκαν στον ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο έχουν διαταράξει την ισορροπία της Ελλάδας. Αποτρέψαμε εννέα (!)απόπειρες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία δύο χρόνια από το Ε/Κ-ελληνικό δίδυμο στο πεδίο και στο τραπέζι, τις οποίες και αναφέραμε στην ΟΗΕ».
Στη γνωστή προκλητική γραμμή για το Κυπριακό και ενώ πλησιάζει η 39η επέτειος από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μία καμπή» και επανέλαβε ότι μαζί με τα κατεχόμενα, η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε συγκεκριμένα βήματα, όπως η πρωτοβουλία στα Βαρώσια και οι τελευταίες προτάσεις της ΤΔΒΚ».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι μια νίκη για την Ευρώπη.(!) «Η φράση “Η Τουρκία είναι Ευρώπη”, την οποία τονίσαμε στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών τον Αύγουστο, συνοψίζει αυτόν τον προσανατολισμό. Η Ε.Ε., που έχει παραδοθεί στις Ε/Κ-ελληνικές αξιώσεις, πρέπει τώρα να αποκτήσει στρατηγική προοπτική».
Αυστηρή απάντηση στην Αγκυρα
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον νέο Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, (φωτό), ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα τονίζοντας ότι η Ελλάδα «τάσσεται πάντα, για λόγους αρχής, υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντοτε όμως στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με μία βασική αρχή, το σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών».
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «συνεχείς προκλήσεις» από την Τουρκία, και επεσήμανε ότι δεν είναι αυτή που επιθυμεί ή καλλιεργεί την ένταση και την κλιμάκωση.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυτά είναι τα αναδρομικά του 2023 για πέντε κατηγορίες συνταξιούχων [πίνακες]