Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη καταγράφονται την επομένη σειράς αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.
Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών, που από την πλευρά τους συνεχίζουν παρ’ όλ’ αυτά να προχωρούν σε επιθέσεις.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.
Σε χωριστό δελτίο Τύπου, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σημείωσε πως τα πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις»,
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού έβαλαν στο στόχαστρο 13 τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων βαθιά θαμμένες, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτήρες, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ», πρόσθεσε.
«Κλιμάκωση στην κλιμάκωση»
Ούτε στην ανακοίνωση του κ. Όστιν, ούτε στην κοινή ανακοίνωση των οκτώ χωρών διευκρινίζονται οι ακριβείς τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως βομβαρδίστηκαν τοποθεσίες «στις επαρχίες Σανάα, Χάτζα, Νταμάρ, αλ Μπάιντα, Τάιζ και Χοντάιντα».
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε σε δικό του χωριστό δελτίο Τύπου ότι αεροσκάφη της RAF έπληξαν δυο εγκαταστάσεις από τις οποίες γινόταν ο τηλεχειρισμός drones αναγνώρισης και επίθεσης.
Νωρίτερα χθες Σάββατο, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως προχώρησαν σε πλήγματα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι «έτοιμους να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
Και επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 04:00 (ώρα Σανάα· 03:00 ώρα Ελλάδας), καταστράφηκε πύραυλος κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, γνωστοποίησε η CENTCOM.
Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Παρασκευή οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και να αποτρέψει νέες επιθέσεις.
Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει πάνω από τριάντα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.
Λένε πως διεξάγουν τις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.
Μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι αντάρτες διεμήνυσαν πως θεωρού πλέον τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, όπως και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.
Μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας».
«(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».
Στο Ιράκ και στη Συρία
Η οργή για τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα των οποίων ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, δεν σταματά να παίρνει διαστάσεις στην περιοχή.
Την 28η Ιανουαρίου, drone έπληξε βάση υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σκοτώνοντας τρεις αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους 40 και πλέον. Η επίθεση αποδόθηκε από την Ουάσιγκτον σε ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ ανταπέδωσαν εξαπολύοντας προχθές Παρασκευή βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο το έδαφος της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς. Το Ιράν έκρινε πως δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα «παρά να κλιμακώσουν τις εντάσεις και την αστάθεια» στην περιοχή.
Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «σπέρνουν το χάος» στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως αύριο Δευτέρα.
«Πρέπει να στείλουμε το σαφέστερο δυνατό μήνυμα στο Ιράν πως αυτό που κάνει μέσω ενδιαμέσων είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Sunday Times.
«Τους δημιουργήσατε, τους υποστηρίξατε, τους προμηθεύσατε με όπλα, σε τελευταία ανάλυση θα λογοδοτήσετε για αυτό που κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.
Ειδήσεις σήμερα
Αλλος Ανθρωπος: Ζητούσε διπλασιασμό συνδρομής ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Σπαρτιάτες: Θολό είναι το μέλλον τους – Στις 28 Φεβρουαρίου η μάχης το εκλογοδικείο