Από ότι φαίνεται μάλιστα, η επιλογή αυτή έχει αρχίσει να κοστίζει στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική στο εσωτερικό της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραιτηθεί δύο σύμβουλοι του αφήνοντας αιχμές για την στήριξη στο Ισραήλ.
Παραιτήθηκαν δύο στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν
Μετά την παραίτηση του Τζος Πολ, ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επέβλεπε τις μεταφορές όπλων, ακολούθησε σύμφωνα με πληροφορίες του Middle East Eye, η παραίτηση του ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Παιδείας, Tariq Habash, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτηση του επικαλούμενος τη υποστήριξη που παρέχει ο Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.
Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορεί άλλο «να παραμείνει σιωπηλός την ώρα που αυτή η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον αθώων παλαιστινιακών ζωών, σε αυτό που κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλέσει γενοκτονική εκστρατεία από την ισραηλινή κυβέρνηση.»
Τι ανέφερε ο Habash στην παραίτηση του
«Ως Παλαιστίνιος-Αμερικανός -στην πραγματικότητα, ο μόνος Παλαιστίνιος-Αμερικανός πολιτικός διορισμένος στο Υπουργείο Παιδείας- προσφέρω μια κρίσιμη και υποεκπροσωπούμενη προοπτική στο συνεχιζόμενο έργο για την ισότητα και τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Habash στην επιστολή παραίτησής του.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «Οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια αθώες ζωές, με πιο άμεσο κίνδυνο για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες που ζουν στη Γάζα, οι οποίοι παραμένουν υπό συνεχή επίθεση και εθνοκάθαρση από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, πρέπει να παραιτηθώ.»
«Επί 75 χρόνια, οι συγγενείς μου δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πατρικό τους. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν αντιμετωπίσει δεκαετίες κατοχής, εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ, και η παθητική αποδοχή αυτού του status quo από την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι εντελώς αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες», αναφέρεται στην επιστολή.
«Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να παρέχει άνευ όρων στρατιωτική χρηματοδότηση σε μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για την προστασία αθώων ζωών.», ανέφερε ενώ πρόσθεσε «Δεν μπορώ να είμαι σιωπηλά συνένοχος καθώς αυτή η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αξιοποιήσει την επιρροή της ως ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ για να σταματήσει τις καταχρηστικές και συνεχιζόμενες τακτικές συλλογικής τιμωρίας που έχουν αποκόψει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, οδηγώντας σε εκτεταμένες ασθένειες και πείνα.»
Αυξάνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Το Middle East Eye ανέφερε τον Οκτώβριο ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοίμαζαν ένα σχέδιο τηλεγραφήματος διαφωνίας που ζητούσε την άμεση παύση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ, τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το τηλεγράφημα απαιτούσε επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσει αληθινά και ισορροπημένα δημόσια μηνύματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης.
Ακόμη, οι εντάσεις, τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και εντός του Κογκρέσου, έχουν φτάσει στο ζενίθ, καθώς οι αξιωματούχοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τη στάση του Μπάιντεν στον πόλεμο. Στις 9 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 500 εθελοντές που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν συνέταξαν επιστολή με την οποία ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.
Ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, μια ομάδα ασκούμενων του Λευκού Οίκου έστειλε επιστολή στον ίδιο τον Μπάιντεν, λέγοντας ότι «δεν μπορούν πλέον να σιωπούν στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και ζητούσαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Αν και οι ασκούμενοι έχουν μικρό λόγο σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η έντονη γλώσσα της επιστολής και η συμπερίληψη λέξεων όπως «γενοκτονία» έδειξαν την έντονη αποδοκιμασία της στάσης του Μπάιντεν.
Ελεύθερη πτώση στις μετρήσεις δημοφιλίας
Πέρα από την διαφωνία που εκφράστηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και στο αμερικανικό κοινό σχετικά με την προσέγγιση του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές μια εξουσία έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει τον έλεγχο του Κογκρέσου και να στείλει πυροβολικό και πυρομαχικά στο Ισραήλ. Αυτό ειδικά έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Δημοκρατικούς νομοθέτες, οι οποίοι έβγαλαν δηλώσεις που αντιτίθενται στις κινήσεις του Μπάιντεν να παρακάμπτει την εξουσία του Κογκρέσου για τις πωλήσεις όπλων.
Οι ΗΠΑ ήταν επίσης η μόνη χώρα που άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ένα αίτημα που υποστηριζόταν από την πλειοψηφία του Συμβουλίου καθώς και από δεκάδες άλλα κράτη.
Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ έχουν επίσης δείξει ότι η προσέγγιση του Μπάιντεν είναι δυσμενής, ιδίως μεταξύ των νέων Αμερικανών. Έρευνα που διεξήχθη από τους New York Times διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους νέους Αμερικανούς πιστεύουν ότι το Ισραήλ σκοτώνει σκόπιμα αμάχους στη Γάζα, ενώ το 70 τοις εκατό από αυτούς αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση.
Ειδήσεις σήμερα
Βουλευτικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σχεδιάζει ο Ρίσι Σούνακ
Ο Πούτιν δίνει ρωσική υπηκοότητα σε ξένους που πολέμησαν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ισπανία: Αλαλούμ στα αεροδρόμια- Ακυρώθηκαν 400 πτήσεις της Iberia – Στον «αέρα» 45.000 επιβάτες