Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου του Ιράκ στην Κύπρο και αυτό έχει ιδιαίτερη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, καθώς “αποτελεί ένδειξη της κοινής μας βούλησης να εργαστούμε για σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων αλλά και ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η επίσκεψή σας στην Κύπρο ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών”, είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ιράκ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρακινός Πρόεδρος ενημερώθηκε για το Κυπριακό, και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Ιράκ για τη διαχρονική στάση αρχών στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Ιράκ.
Στις συζητήσεις έγινε ανασκόπηση των προοπτικών διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία και στις επενδύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές του νέου χρόνου οι δύο χώρες να είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.
Συμφώνησαν, επίσης, ότι υπάρχει κοινό έδαφος για προώθηση συνεργασίας σε θέματα παιδείας και πολιτισμού ιδιαίτερα για τον επαναπατρισμό κλεμμένων ιστορικών θησαυρών, είπε.
“Προσβλέπω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή για την οικοδόμηση στενών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας αλλά και των πολιτών μας”, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος του Ιράκ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι αυτή είναι μια επίσκεψη που δύναται να θέσει τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω εδραίωση νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών.
Εξέφρασε την επιθυμία του Ιράκ να διευρύνει τις σχέσεις με την Κύπρο, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, λέγοντας ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών.
Καταδίκασε τη “συνεχή εξόντωση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα” και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί για κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως “κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ενημέρωσα τον Πρόεδρο Ρασίντ για το Κυπριακό και την αταλάντευτη προσήλωσή μου για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου μέσα από μια λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ”.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Κύπρος και Ιράκ, είπε, είναι δυο χώρες οι οποίες προσδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας των κρατών.
“Θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί το Ιράκ σε σχέση με το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της χώρας εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης”, ανέφερε.
Επίσης, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Ιράκ, λέγοντας ότι οι συχνές παραβιάσεις αυτών των βασικών αρχών από όπου και αν προέρχονται, αποτελούν όχι μόνο κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά προκαλούν και περιφερειακή αστάθεια.
Στις συζητήσεις έγινε ανασκόπηση των προοπτικών διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία και στις επενδύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές του νέου χρόνου οι δύο χώρες να είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.
“Ευελπιστώ ότι σύντομα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ αρχές του 2024, θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που θα δώσει ώθηση για αύξηση των οικονομικών και επενδυτικών μας σχέσεων”, σημείωσε ο Πρόεδρος.
Συμφώνησαν, επίσης, ότι υπάρχει κοινό έδαφος για προώθηση συνεργασίας σε θέματα παιδείας και πολιτισμού ιδιαίτερα για τον επαναπατρισμό κλεμμένων ιστορικών θησαυρών, είπε.
“Συμφωνήσαμε επίσης πως υπάρχει κοινό έδαφος για προώθηση της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης, αλλά και πολιτισμού και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όπως, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στον επαναπατρισμό κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Στόχος μας είναι όπως αυτή η συνεργασία αναπτυχθεί, τόσο σε συμβατικό επίπεδο, όπου ήδη υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σχετικών συμφωνιών όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, τόσο διμερώς όσο και σε πολυμερή φόρα”, ανέφερε.
Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για τη σημασία διεύρυνσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τις δυο χώρες, “όπου πιστεύω πως υπάρχει εύφορο έδαφος για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας”, όπως είπε ο Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι “όπως ανέφερα στον Πρόεδρο Ρασίντ, η συμμετοχή του το 2022 στη Σύνοδο της Κυπριακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και η υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή”.
“Κύπρος και Ιράκ πλήττονται έντονα από τέτοιου είδους φαινόμενα και ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ιράκ, όπως και με τις άλλες χώρες της περιοχής, στην προώθηση διμερών και περιφερειακών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων”, σημείωσε.
Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις. “Σημείωσα τη σημασία που έχει για την Κύπρο και ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο περιφερειακός ρόλος ενός σταθερού και ευημερούντος Ιράκ στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Συζήτησαν είπε, επίσης, τις εξελίξεις στη Γάζα “και είμαστε και οι δυο συντετριμμένοι από αυτό που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την απώλεια τόσων αθώων ζωών”.
“Ως χώρες της περιοχής, Κύπρος και Ιράκ ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη νέα, σοβαρότατη κλιμάκωση της έντασης, η οποία δύναται να έχει και περιφερειακές επιπτώσεις, και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς η ένταση δύναται να αποκλιμακωθεί.
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας θέλω να τονίσω την ξεκάθαρη μας πεποίθηση πως ο μόνος τρόπος για να εξέλθουμε οριστικά από αυτό τον κύκλο βίας, από όλα αυτά τα απαράδεκτα που βλέπουμε καθημερινά είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με σκοπό την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε.
“Προσβλέπω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή για την οικοδόμήση στενών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας αλλά και των πολιτών μας”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος του Ιράκ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι αυτή είναι μια επίσκεψη που δύναται να θέσει τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω εδραίωση νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις.
“Αποτελεί ευκαιρία για να εκφράσουμε την πεποίθηση και βαθιά επιθυμία του Ιράκ να διευρύνει τις σχέσεις του με την Κυπριακή Δημοκρατία και επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας στο Ιράκ των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (της Κύπρου) για δραστηριοποίηση σε όλους τους οικονομικούς τομείς, αφού υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράκ και υπάρχει η βούληση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει περαιτέρω ορίζοντες συνεργασίες με διάφορες φίλες χώρες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «το Ιράκ προσβλέπει στην εγκαθίδρυση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με όλες τις φίλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κοινά συμφέροντα μέσω της εγκαθίδρυσης (εκατέρωθεν) διπλωματικής αντιπροσωπείας μόνιμης, διαμένουσας, και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, έχοντας υπόψη τις τεράστιες δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στις δύο χώρες, καθώς και την ενοποίηση των πολιτικών απόψεων σχετικά με τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ”.
Αναφερόμενος στη Γάζα, τόνισε “την πλήρη καταδίκη της συνεχούς εχθροπραξίας και συνεχούς εξόντωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Τονίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους του σε όλα τα εδάφη”, πρόσθεσε.
“Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί για την κατάπαυση αυτών των εχθροπραξιών και την άφιξη των προμηθειών στον λαό της Γάζας”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιράκ.
Τέλος, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και επανάλαβε την πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί το Ιράκ.
Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου του Ιράκ και των μελών της αντιπροσωπείας του.
Ειδήσεις σήμερα
Γάζα: Συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί – Θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ