Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
Κρεμλίνο: «Σίγουρη» απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”.
“Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
“Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας και την αμυντική αλληλεπίδραση”, προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.
Ρωσία: Έξαλλος ο Μεντβέντεφ με την ανακοίνωση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ – Νέες απειλές για πυρηνικά
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντέδρασε μέσω ανάρτησής του στο Telegram στην απόφαση της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι το αίτημα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα γίνει «χωρίς καθυστέρηση», ενώ και η ηγεσία της Σουηδίας εξετάζει σοβαρά το να κάνει το ίδιο.
Ανταποκρινόμενος στην είδηση, ο Μεντβέντεφ, γνωστός για την έντονη ρητορική που «εξαπολύει» το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου φαντάζει ολοένα και πιο πιθανός.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος έγραψε στο Telegram ότι:
«Στο πλαίσιο του “πολέμου δι’ αντιπροσώπων” (proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
1. Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν Δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους.
2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.
3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έκλεισε την ανάρτησή του καλώντας τη Δύση «να μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, καθώς κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών – 6.257. Η χώρα ακολουθείται από τις ΗΠΑ οι οποίες, μαζί με τις συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, Γαλλία και Βρετανία, κατέχουν 6.065 πυρηνικές κεφαλές.
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους
Βενζίνη: Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη [infographics]