«Σκληρά, αλλά δίκαια», χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στα social media o Σαλβίνι τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ ο Ζεμούρ ήταν ακόμη πιο αιχμηρός: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι και δεν θα απολαύουν προνομιακής μεταχείρισης. Συγχαρητήρια στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μακρόν διάλεξε να προστατεύσει τον λαό του από την εισβολή των μεταναστών», τόνισε ο Ζεμούρ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» των ευρωπαϊκών πληθυσμών από Ασιάτες και άλλους λαούς.
Ο Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά του, έχοντας ρίξει γέφυρες συνεννόησης στη νότια όχθη της Μάγχης κι έχοντας συμφωνήσει σε σημαντικό βαθμό με τον Μακρόν για τον συντονισμό των δύο ακτοφυλακών προκειμένου να ανακοπεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ρεύμα από τη Γαλλία, συμπύκνωσε ως εξής το επικοινωνιακό του μήνυμα: « Αν φθάσεις παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν δικαιούσαι να ζητήσεις άσυλο. Δεν μπορείς να επωφεληθείς από τα προστατευτικά μας μέτρα μοντέρνας δουλείας. Δεν μπορείς να κάνεις έωλες επικλήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορείς να μείνεις». Για όποιον δεν κατάλαβε, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, ξεκαθάρισε ότι θα υψωθεί πρακτικά τείχος σε όποιον προσπαθήσει να αποβιβαστεί παράνομα στις αγγλικές ακτές.
Η εξαγγελία των μέτρων έβγαλε από τα ρούχα του τον 62χρονο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, θεωρείται και από τους κορυφαίους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στη Βρετανία. Την Τετάρτη ο Λίνεκερ κατήγγειλε ότι τα αντιμεταναστευτικά μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης «είναι απίστευτα αποτρόπαια, άσπλαχνα και θυμίζουν τους νόμους της ναζιστικής Γερμανίας της δεκαετίας του 1930» .Σε αυτή την άποψη επέμεινε και χθες («θα συνεχίζω να μιλάω για λογαριασμό αυτών των δύσμοιρων ψυχών, που δεν έχουν άλλη επιλογή») παρά τον καταιγισμό επικρίσεων, που δέχθηκε. Πρώτη από όλους τον εγκάλεσε στην τάξη η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν (με καταγωγή από τις Ινδίες) τονίζοντάς του ότι τα σχόλιά του την προσβάλλουν προσωπικά, μιας και ο σύζυγός της είναι Εβραίος. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού, Λούσι Φρέιζερ (η γιαγιά της οποίας είχε δραπετεύσει από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης) κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη διοίκηση του BBC να απολύσει τον Λίνεκερ, υποστηρίζοντας ότι το κρατικό κανάλι οφείλει να διατηρεί την αμεροληψία του, ώστε να αξίζει την εμπιστοσύνη του κοινού, που πληρώνει τέλος για τη λειτουργία του.
Αιχμές κατά του βετεράνου της Εθνικής Αγγλίας εκτόξευσαν και δύο πρώην στελέχη του BBC, ενώ ο ίδιος δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι δεν φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά του, αν και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους: «Φυσικά και επιμένω στην κριτική μου για το νομοσχέδιο περί ασύλου», δήλωσε ο Λίνεκερ έξω από το σπίτι του σε δημοσιογράφους, αναρτώντας λίγο αργότερα στο Twitter: «Χαίρομαι που αυτή η γελοιωδώς διογκωμένη ιστορία δείχνει να καταλαγιάζει και ανυπομονώ να παρουσιάσω το Σάββατο (σ.σ. αύριο) την εκπομπή μου «Το Ματς της Ημέρας». Σας ευχαριστώ όλους για την απίστευτη υποστήριξή σας».
Η «Guardian» επισημαίνει ότι παρά την επίδειξη αυτοπεποίθησης του Λίνεκερ, το μέλλον του στο BBC παραμένει άδηλο. Πηγή του καναλιού αποκάλυψε ότι ανώτερα διοικητικά στελέχη έκαναν ήδη συζητήσεις με τον μεγάλο άσο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί τίποτα για την τύχη του. Ο Λίνεκερ ποντάρει φυσικά στην υψηλή του δημοτικότητα και στην άνεση που απέκτησε συν τω χρόνω να εκφέρει δημόσια άποψη για τα πάντα, όπως είχε κάνει ακόμη και για το Brexit. Αλλωστε δεν ήταν τυχαία ο πιο καλοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC την περίοδο 2021-22, με ετήσιες αποδοχές 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ισως τον σώσει το γεγονός ότι δεν είναι υπάλληλος του καναλιού αλλά ελεύθερος συνεργάτης, αν και ο πρώην ελεγκτής δημοσιογραφικής πολιτικής του ΒΒC, Ρίτσαρντ Εϊρ, ήταν κατηγορηματικός: «Είναι απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο του BBC να συγκρίνει την Σουέλα Μπρέιβερμαν με το Τρίτο Ράιχ. Ο κ. Λίνεκερ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει εργαζόμενος στην εταιρία ή να γίνει influencer των social media».
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Αυτή είναι η νέα πιθανή ημερομηνία – Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό
Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν να πάρουν κάτω από 850 ευρώ ακόμη και με 40ετία!