Η Ομάδα Επαφής, είπε, έχει επικεντρωθεί στην προστασία της ουκρανικής υποδομής με μέσα αεράμυνας και θα συνεχίσει να προσαρμόζει τα συστήματα για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες στο έδαφος. Ο Λόιντ Οστιν είπε ότι η πρόσφατη επίθεση στο Κρίβι Ριχ είναι «μία ακόμη υπενθύμιση των καταστροφικών συνεπειών του πολέμου στους αμάχους» (η ρωσική πυραυλική επίθεση σκότωσε σχεδόν δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους), ενώ επεσήμανε ότι «ο πόλεμος βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και ιστορική στιγμή».
Στήριξη
Οι ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της Ουκρανίας, τόσο οι άμεσες όσο και οι μακροπρόθεσμες, κυριάρχησαν χθες και θα κυριαρχήσουν και σήμερα στις συνόδους των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αλλά και της Ομάδας των 50 και πλέον κρατών (Ραμστάιν) που ενεργά υποστηρίζει το Κίεβο, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Oλεξέι Ρεζνίκοφ, ενημερώνει τους συμμετέχοντες υπουργούς για την πρόοδο του πολέμου στη χώρα του. Η πιο επείγουσα από αυτές τις ανάγκες, είπε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είναι τα πυρομαχικά για τη χώρα της ώστε να υπερασπιστεί τους ουρανούς της από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, ως και να διατηρήσει ενεργές τις εν εξελίξει προσπάθειές της για να ανακαταλάβει ορισμένα εδάφη από τη Ρωσία.
Η μακροπρόθεσμη έκκληση του Κιέβου είναι για μια πρόωρη ένταξη στην αμυντική συμμαχία των 31 κρατών, ένα αίτημα που είναι πιθανό να λάβει σοβαρότερη ακρόαση όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συναντηθούν τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Χθες και σήμερα οι υπουργοί συζητούν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, συντονίζουν τις επιμέρους συνεργασίες (εκπαιδευτικές, εξοπλιστικές κ.ά.), ενώ επανεξετάζουν την αμυντική ικανότητα της συμμαχίας. Τα κράτη-μέλη συζητούν επίσης ορισμένα μέτρα (εκτός μίας άμεσα πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) που ενδέχεται να οριστικοποιηθούν στο Βίλνιους.
Σχέδιο δράσης
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα εν όψει των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε χθες ένα «Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή που έχει καταρτιστεί για να εξετάσει και να καλύψει γρήγορα τις ελλείψεις στα αποθέματα του ΝΑΤΟ». Η συνάντηση των Βρυξελλών χθες και σήμερα περιλαμβάνει για πρώτη φορά συνομιλίες με τους επικεφαλής περίπου 20 από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρίες του κόσμου για να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθεί η παραγωγή πυρομαχικών που αποκαλεί το ΝΑΤΟ «αποφασιστικά για τη μάχη». Ο Ρέζνικοφ είπε ότι αναμένει επίσης να συζητήσει σήμερα σχέδια για την εισαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής από την Ουκρανία στον πόλεμο, δηλαδή τα επιμέρους σχέδια για τον «αεροπορικό συνασπισμό με τις ομάδες των υπουργείων Αμυνας της Ολλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, ως και άλλων χωρών που έχουν ενταχθεί σε αυτόν το συνασπισμό».
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Ανακατάληψη εδαφών από το στρατό του Κιέβου
Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν «βήμα προς βήμα» στα ανατολικά και νότια της χώρας και έχουν ανακαταλάβει περίπου 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από την έναρξη της αντεπίθεσης (εδώ και μία εβδομάδα). Ομως, πρόσθεσε ότι οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν «αυξήσει τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό και όλμους και αεροπορία, καθιστώντας δύσκολη την όποια επιταχυνόμενη προέλαση, ενώ υπάρχουν και κάποιες δύσκολες καιρικές συνθήκες».
Πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει τις δικές του επιθετικές επιχειρήσεις σε ορισμένες τοποθεσίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επιθετικό και αμυντικό στάδιο».
Η Μαλιάρ επιβεβαίωσε μια προειδοποίηση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε τον Φεβρουάριο ότι το Κίεβο καταστρέφεται με οβίδες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι δυτικές χώρες μπορούν να τις αναπληρώσουν, μια εξέλιξη που έχει επιταχυνθεί από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης. «Ο στρατός μας μάχεται όταν ο εχθρός έχει πλεονέκτημα στα όπλα. Η Ρωσία προετοιμαζόταν για αυτό 30 χρόνια, εκπληρώναμε τη διεθνή μας υποχρέωση και κάναμε αφοπλισμό», είπε. Μερικές φορές οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μέχρι και 70.000 οβίδες την ημέρα(!).
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Σουδάν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις «φρικαλεότητες» στο Νταρφούρ
Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν το Τέξας – Νεκροί και τραυματίες από την καταστροφή [Βίντεο]