Ο Ουμεγιά Ουλντ Αλμπακαγέ και ο Νταντί Ουλντ Σεγκούμπ, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ), αποφυλακίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την Μπαμακό στην περιφέρεια Γκαό (βόρεια), είπε η πηγή στα σώματα ασφαλείας.
Ο ένας από τους δυο πολιτικούς, που εκλέγεται στην Γκαό, ανέφερε από την πλευρά του πως τουλάχιστον τρεις τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στην Γκαό με στρατιωτικό αεροσκάφος.
Μαλί: Οι αποφυλακίσεις έγιναν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων
Τέταρτη πηγή, άλλο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας, είπε πως επρόκειτο για «χειρονομία» που έγινε προκειμένου «να προστατευτούν οι ζωές συμπατριωτών μας σε κίνδυνο», επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα οι αρχές του Μαλί δεν είχαν «απελευθερώσει ποτέ τζιχαντιστές» ώστε να επιδιώξουν να υπάρξει περισσότερη ειρήνη «στον βορρά».
Ο Ουμεγιά Ουλντ Αλμπακαγέ, ειδικός στα εκρηκτικά, είχε συλληφθεί από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τον Ιούνιο του 2022, προτού το Παρίσι εντέλει αποσύρει τα στρατεύματά του από τη χώρα τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, φερόταν μια περίοδο να είναι ανάμεσα στους δυνητικούς διαδόχους του πρώην ηγέτη του ΙΚΜΣ, του Αντνάν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, ο οποίος σκοτώθηκε από τον γαλλικό στρατό τον Αύγουστο του 2021.
Επικεφαλής των δυνάμεων του ΙΚΜΣ στις περιφέρειες Γκουρμά του Μαλί και Ουνταλάν της γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο, είναι σύμφωνα με το επιτελείο στην Μπαμακό υπεύθυνος για πολυάριθμες φρικαλεότητες με θύματα αμάχους και στις δυο πλευρές των συνόρων.
Αναρίθμητα τα εγκλήματα από πλευράς τζιχαντιστικών οργανώσεων
Το Μαλί έχει βρεθεί αντιμέτωπο από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας, αρχικά με εξέγερση αυτονομιστών που ξέσπασε στον βορρά προτού μετατραπεί σε τζιχαντιστική εξέγερση και εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας και κατόπιν σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Καταγγέλλονται αναρίθμητα εγκλήματα από πλευράς τζιχαντιστικών ένοπλων οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς επίσης και πολιτοφυλακών, συμμοριών κακοποιών, ακόμη και των δυνάμεων του τακτικού στρατού.
Μαλί: Έντονη η δυσαρέσκεια
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ανικανότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την ασφάλεια διευκόλυνε εξάλλου τα δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα στο Μαλί (2020, 2021).
Η χούντα των συνταγματαρχών στην εξουσία στο Μπαμακό ήρθε σε ρήξη με την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία, η στρατιωτική συνεργασία με την οποία κράταγε δεκαετίες, στρεφόμενη στη Ρωσία.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν