Η ISIS – K που δημιουργήθηκε το 2014, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4 – 6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Τα αρχικά της οργάνωσης αντιστοιχούν στην ονομασία ISIS- Khorasan, με το «Khorasan» (Κορασάν) να πρόκειται για μια περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στο σημερινό Ιράν, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές και η οποία φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο σε κάποιες τζιχαντιστικές διδασκαλίες.
Ο IS-K δημιουργήθηκε γύρω στο 2014, εποχή κατά την οποία ο ISIS, εν γένει, γινόταν ολοένα και πιο ισχυρός στην Μέση Ανατολή- κυρίως στην Συρία και το Ιράκ. Στα μέλη του IS-K συγκαταλέγονται κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί τζιχαντιστές, με πολλούς από αυτούς να είναι αποστάτες των Ταλιμπάν που θεωρούν, όπως και ο ISIS εν γένει, ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν «προδότες του τζιχάντ» που «συνθηκολόγησαν» με τους Αμερικανούς. Άλλοι μαχητές του IS-K προέρχονται από την Αλ Κάιντα και προσχώρησαν στον IS-K, όταν το «γόητρο» του ISIS βρισκόταν στο ζενίθ του. Στο δικό του ζενίθ, ο IS-K αριθμούσε περί τα 3.000 μέλη, έχοντας ωστόσο υποστεί στην πορεία απώλειες, λόγω συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν και τον στρατό των ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, το τζιχάντ των οποίων είναι περισσότερο τοπικιστικού χαρακτήρα, το τζιχάντ του IS-K και του ISIS έχει οικουμενικό χαρακτήρα και στοχοποιεί διεθνείς «εχθρούς», συχνά από τη Δύση. Η μόνη «σύνδεση» του IS-K με τους Ταλιμπάν επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου «Χακάνι», μιας φράξιας των Ταλιμπάν που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και συνεργάστηκε με τον IS-K σε κάποιες επιθέσεις, που έλαβαν χώρα ανάμεσα στα έτη 2019-2021.
Μέσα στο Αφγανιστάν, η «έδρα» του IS-K βρίσκεται στην ανατολική επαρχία του Νανγκαρχάρ, σε ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών από και προς το Πακιστάν.
Εδαφικά, ο IS-K δεν κατάφερε ποτέ να ελέγξει μεγάλες εκτάσεις του Αφγανιστάν, ωστόσο έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, να προκαλέσει τον βίαιο θάνατο πολλών Αφγανών πολιτών και να σκορπίσει τον τρόμο σε ακόμη περισσότερους. Ο IS-K ευθύνεται, πέραν της χθεσινής επίθεσης, για φρικαλεότητες όπως η περσινή επίθεση σε ένα μαιευτήριο του Αφγανιστάν.
Οπλίτες, ζωσμένοι με γιλέκα αυτοκτονίας, είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει δεκάδες εγκύους γυναίκες και νοσοκόμες, προτού και οι ίδιοι αυτοκτονήσουν. Λίγες μέρες μετά το χτύπημα στο μαιευτήριο, ο ISIS-K είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή αυτοκτονίας σε μια κηδεία, που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.
Φέτος, στις 8 Μαΐου, μέλη του IS-K είχαν τοποθετήσει βόμβες σε αυτοκίνητο, σταθμευμένο έξω από σχολείο θηλέων. Την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν άλλες δύο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 240, με τα περισσότερα θύματα να είναι κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών.
Οι ειδικοί θεωρούν πως τρομοκρατικές επιθέσεις όπως οι προαναφερθείσες, αλλά και η πιο πρόσφατη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα συνεχίσουν να σημειώνονται στο Αφγανιστάν ακόμα και μετά την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη του. Αξίζει να αναφερθεί πως, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν πρόσφατα πολλά φυλακισμένα μέλη του IS-K, τα οποία συγκαταλέγονταν στους κρατούμενους της φυλακής Pul-e-Charki. Το άδειασμα της φυλακής αυτής υπήρξε μια από τις πρώτες κινήσεις των Ταλιμπάν, όταν εκείνοι ανέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου.
«Πιστεύω ότι θα χυθεί και άλλο αίμα», λέει ο Νεοϋορκέζος στρατηγικός αναλυτής, Τζέισον Μπλαζάκης. «Πιστεύω ότι ο ISIS θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στους Ταλιμπάν με στόχο να τους εξευτελίσει και να αποδείξει ότι είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τον λαό του Αφγανιστάν και με απώτερο, ίσως, στόχο, να τους ανατρέψει. Αυτό που έγινε την Πέμπτη στο αεροδρόμιο αποτελεί την πρώτη τους προσπάθεια, σε αυτή την κατεύθυνση».