Ο πρώην κάτοχος του ρεκόρ του νεότερου πρωθυπουργού για τα τελευταία 200 χρόνια ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν 43 ετών όταν ανέλαβε την θέση το 2010. Το 1997, ο Τόνι Μπλερ ήταν επίσης 43 όταν έγινε πρωθυπουργός, αλλά ήταν λίγους μήνες μεγαλύτερος από τον Κάμερον όταν ξεκίνησε τη δουλειά.
Μόνο τρεις άλλοι πρωθυπουργοί από το 1900 ανέλαβαν καθήκοντα, όντας σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών: η Λιζ Τρας, η οποία είναι 47 ετών, ο Τζον Μέιτζορ, που ήταν 47 ετών το 1990 και ο Χάρολντ Γουίλσον, ο οποίος ήταν 48 ετών το 1964.
Παρά το γεγονός ότι είναι ο νεότερος πρωθυπουργός από τη δεκαετία του 1900, ο Σούνακ δεν είναι ο νεότερος που θα έχει ποτέ το αξίωμα. Ο πολιτικός των Τόρις Λόρδος Λίβερπουλ είχε μόλις κλείσει τα 42 όταν ανέλαβε τη δουλειά το 1812, όντας επίσης λίγους μήνες νεότερος από τον Ρίσι Σούνακ.
«Έφαγε» τον Σούνακ για λίγους μήνες – Ποιος ήταν ο Λόρδος Λίβερπουλ
Ο Λόρδος Λίβερπουλ, κατά κόσμον Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον, ήταν Βρετανός πολιτικός των Τόρις που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1812 έως το 1827. Είχε επίσης καταλάβει πολλά άλλα σημαντικά αξιώματα όπως αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αποικίες. Ήταν επίσης μέλος της Βουλής των Λόρδων, την οποίας έγινε αργότερα και ηγέτης.
Σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός περιλάμβαναν τον πόλεμο του 1812 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Έκτο και τον Έβδομο Συνασπισμό κατά της Γαλλικής Αυτοκρατορίας , την ολοκλήρωση των Ναπολεόντειων Πολέμων στο Συνέδριο της Βιέννης, τους νόμους του καλαμποκιού, τη σφαγή του Peterloo, και το αναδυόμενο τότε ζήτημα της «χειραφέτησης» των Καθολικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μελετητές τον κατατάσσουν ψηλά ανάμεσα στους πιο σημαντικούς Βρετανούς ηγέτες, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «ικανό και ευφυή πολιτικό» που οδήγησε τη χώρα του στην νίκη κατά του Ναπολέοντα και έθεσε τα θεμέλια για την μετέπειτα ευημερία της.
Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος… απ’ όλους
Το ρεκόρ νεότητας για Βρετανό πρωθυπουργό κατέχει, ωστόσο, ένας πολιτικός του 18ου αιώνα. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, ο Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος υπήρξε ο νεότερος πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ η χώρα, όντας μόλις 24 ετών όταν ανέλαβε το αξίωμα, το 1783.
Ο Γουίλιαμ Πιτ υπήρξε ο νεότερος και τελευταίος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας), από τον Ιανουάριο του 1801. Έφυγε από το αξίωμα τον Μάρτιο του 1801, αλλά υπηρέτησε ως πρωθυπουργός ξανά από το 1804 μέχρι τον θάνατό του, το 1806. Υπήρξε επίσης υπουργός Οικονομικών για όλη την περίοδο που ήταν και πρωθυπουργός. Είναι γνωστός ως «Πιτ ο νεότερος» ξεχωρίζοντας έτσι από τον πατέρα του, Γουίλιαμ Πιτ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός και αναφέρεται ως «Ουίλιαμ Πιτ ο Πρεσβύτερος».
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Η πρωθυπουργική θητεία του Πιτ του Νεότερου, η οποία ήρθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Γ’, κυριαρχήθηκε από σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων.
Ο Πιτ, αν και συχνά αναφέρεται ως πολιτικός των Τόρις, αποκαλούσε τον εαυτό του «ανεξάρτητο» και ήταν γενικά αντίθετος στην ανάπτυξη ενός αυστηρού κομματικού πολιτικού συστήματος.
Ο Πιτ ο Νεότερος θεωρήθηκε ως ένας εξαιρετικός διαχειριστής του κράτους που εργάστηκε για την αποτελεσματικότητα και τη μεταρρύθμιση, πρωτοστατώντας σε μια νέα γενιά ικανών διαχειριστών. Αύξησε τους φόρους για να χρηματοδοτήσει τον μεγάλο πόλεμο κατά της Γαλλίας και κατέστειλε τον ριζοσπαστισμό. Για να αντιμετωπίσει την απειλή της ιρλανδικής υποστήριξης προς τη Γαλλία, δημιούργησε τις Πράξεις της Ένωσης του 1800 και προσπάθησε (αλλά απέτυχε) να εξασφαλίσει την χειραφέτηση των Καθολικών εντός της Ένωσης. Εν τέλει δημιούργησε τον «νέο Τορισμό», ο οποίος αναβίωσε το Κόμμα των Τόρις και του έδωσε τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία για το επόμενο τέταρτο του αιώνα.
Ο Πιτ υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για δεκαοκτώ χρόνια και 343 ημέρες συνολικά, γεγονός που τον καθιστά τον τον δεύτερο μακροβιότερο πρωθυπουργό της Βρετανίας όλων των εποχών, μετά τον Ρόμπερτ Γουόλπολ.
Ποιοι ήταν οι νεότεροι πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας από το 1900 και μετά;
- Rίσι Σούνακ – 42 ετών (2022)
- Ντέιβιντ Κάμερον– 43 ετών (2010)
- Τόνι Μπλερ – 43 ετών (1997)
- Λιζ Τρας – 47 ετών (2022)
- Τζον Μέιτζορ – 47 ετών (1990)
- Χάρολντ Γουίλσον – 48 ετών (1964)
- Μάργκαρετ Θάτσερ – 53 ετών (1979)
- Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ – 53 ετών (1916)
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]