Οκτώ νεκροί και 59 τραυματίες είναι, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, ο απολογισμός της αεροπορικής επίθεσης στο προάστιο Νταχίγιε της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
«Ηταν ένα στοχευμένο χτύπημα ακριβείας και προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στις αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές μας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. «Εκείνοι που βλάπτουν τον ισραηλινό λαό, πληρώνουν το τίμημα», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την 3η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι εναντίον της Χαμάς, που άναψε τη νέα επικίνδυνη φωτιά που εξαπλώνεται στην περιοχή.
Τον Ιανουάριο «εξουδετερώθηκε» ο Σάλεχ αλ Αρούρι, υπαρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Τον Ιούλιο ο Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος του ένοπλου σκέλους της Χεζμπολάχ, μία μέρα πριν σκοτωθεί σε έκρηξη βόμβας στην Τεχεράνη ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς.
Αυτή τη φορά στόχος της επιχείρησης σε συνοικία που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ φέρεται να ήταν ο διάδοχος του Σουκρ, Ιμπραήμ Ακίλ. Μέχρι αργά χθες βράδυ η τύχη του αγνοείτο μέσα στους πυκνούς καπνούς που σκέπασαν χθες το απόγευμα τον ουρανό του Λιβάνου και τα συντρίμμια πολυώροφων κτιρίων.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι υπέκυψε ηγετικό στέλεχος μιας από τις επίλεκτες μονάδες της, χωρίς να κατονομάζεται.
«Δεν θέλουμε πόλεμο ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον. Αλλά δικαιούμαστε να ζούμε εν ειρήνη, με ασφάλεια», έστελνε μήνυμα, λίγο νωρίτερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ.
Η εικόνα των τελευταίων 24ώρων δεν είναι ενθαρρυντική. Ελάχιστες ώρες μετά το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης, που απειλούσε το Τελ Αβίβ με «σκληρή απάντηση» για τις πρωτοφανείς επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, όταν χιλιάδες συσκευές τηλεπικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν με συνολικό απολογισμό 37 νεκρούς και 3.400 τραυματίες, οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν να σφυροκοπούν και τον Νότιο Λίβανο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό έπληξαν περίπου 100 εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων, καθώς και άλλες «τρομοκρατικές υποδομές» της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως έπεται συνέχεια.
Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο νόμου που θα εμπόδιζε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
Σύμφωνα με αναλυτές και τον Τύπο, ήταν ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στη μεθόριο Λιβάνου – Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ κλιμάκωσε τις επιθέσεις στο Βόρειο Ισραήλ σε συμπαράσταση προς τον παλαιστινιακό λαό.
Χθες σειρήνες συναγερμού ήχησαν και πάλι στο Βόρειο Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ απάντησε με ένα μπαράζ 140 ρουκετών, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή πλευρά.
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει πως έπληξε με πυραύλους Κατιούσα τη βασική αεροπορική βάση των ισραηλινών δυνάμεων στο Βόρειο Ισραήλ.
Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχαν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες και από τις δύο πλευρές στη μεθόριο. Την Πέμπτη, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 8 τραυματίστηκαν στο Βόρειο Ισραήλ από ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωνε πως η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και πιο βαρύ τίμημα και οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης θα συνεχιστούν μέχρις ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια, ώστε να επιστρέψουν στις εστίες τους περίπου 65.000 κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο Βόρειο Ισραήλ που έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο επί μήνες.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στον Νότιο Λίβανο, σχεδόν 100.000 άμαχοι έχουν επίσης υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο συνεχίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι λιβανέζικες Αρχές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πως τα όπλα θα σιγήσουν στη Μέση Ανατολή όχι μόνο με μια συμφωνία που θα εγγυάται την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας και πως δεν θα επαναληφθεί μια επίθεση της Χαμάς όπως η περσινή στις 7 Οκτωβρίου στο Βόρειο Ισραήλ, που άφησε πίσω 1.200 νεκρούς, αλλά και με τη διασφάλιση της ηρεμίας στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο.
Εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας πως οι επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης κατά της Χεζμπολάχ, που η κυβέρνηση του Λιβάνου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, η Τεχεράνη, η Χαμάς κ.λπ. αποδίδουν στο Ισραήλ, μπορεί να είναι το πρελούδιο ενός πολέμου στον Λίβανο, χθες βράδυ συνήλθε στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Καθώς Ουάσιγκτον, Παρίσι, πρωτεύουσες του αραβικού κόσμου, αλλά και Ρωσία και Τόκιο επαναλάμβαναν τις εκκλήσεις να μην πέσει άλλο λάδι στη φωτιά και εξαπλωθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπού Χαμπίμπ, καλούσε σε άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με άσκηση ουσιαστικών πιέσεων προς το Τελ Αβίβ «να σταματήσει τις επιθέσεις στην κυριαρχία και ασφάλεια του Λιβάνου, που οδηγούν σε περιφερειακό πόλεμο».
Την ίδια ώρα, ο Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επίλεκτου σώματος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, απειλούσε πως η «απάντηση του Αξονα της Αντίστασης στο αιμοδιψές και εγκληματικό καθεστώς του Ισραήλ θα είναι συντριπτική».
Στον «Αξονα της Αντίστασης», όπου ηγείται το Ιράν, μετέχουν ένοπλες οργανώσεις-πληρεξούσιοί του στις χώρες της περιοχής: η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι στη Υεμένη, που προκάλεσαν τρικυμίες στην παγκόσμια ναυτιλία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες με τις επιθέσεις εναντίον πλοίων τον τελευταίο χρόνο, καθώς και ομάδες στο Ιράκ.
Τραμπ σε ρόλο προφήτη: «Ψηφίστε με για να υπάρχει Ισραήλ»
Ο πληθυσμός των Αμερικανοεβραίων εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια, περίπου το 2,4% των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ποσοστό ικανό να εξασφαλίσει σε έναν από τους δύο υποψηφίους το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο. Η προεκλογική κούρσα ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις κρίνεται ως οριακή από τις δημοσκοπήσεις και οι δηλώσεις του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών έρχονται να το υπενθυμίσουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο του Αμερικανοϊσραηλινού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί Εβραίοι ψηφοφόροι θα ευθύνονται, εν μέρει, αν χάσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου από την Κάμαλα Χάρις.
Κατηγορώντας τη Χάρις ότι δεν έχει υπερασπιστεί το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Τραμπ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να χάσει στις εκλογές η Δημοκρατική υποψήφια.
«Οποιος Εβραίος την ψηφίσει θα πρέπει να πάει σε γιατρό για να εξετάσει το κεφάλι του», είπε, υπογραμμίζοντας πως «το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια» αν η αντίπαλός του κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικαλέστηκε δημοσκόπηση η οποία έδειξε, σύμφωνα με εκείνον, ότι το 60% των Αμερικανών Εβραίων θα ψηφίσει τη Χάρις. Δεν μπορεί να κατανοήσει, είπε, γιατί λιγότερο από το 30% των Αμερικανών Εβραίων τον ψήφισε στις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε, όπως και στις εκλογές του 2020, τις οποίες έχασε.
Ξεχνάει τις κατά καιρούς αντισημιτικές δηλώσεις συνεργατών του, σημειώνει ο αμερικανικός Τύπος, προσθέτοντας πως η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την ψήφο των Εβραίων σε Πολιτείες-κλειδιά. Εδώ και δεκαετίες οι Αμερικανοί Εβραίοι τείνουν να ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς υποψήφιους στις ομοσπονδιακές εκλογές, όμως έστω και μια μικρή αλλαγή στην ψήφο τους θα μπορούσε να καθορίσει τον νικητή στις 5 Νοεμβρίου.
Ενδεικτική είναι η αμφίρροπη Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου ζουν περισσότεροι από 400.000 Εβραίοι. Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 με μόλις 81.000 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ.
«Ουδεμία σχέση με βομβητές»
Από τη Χεζμπολάχ μέχρι την Ταϊβάν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχίζονται οι έρευνες μήπως πέσει φως τελικά στη διαδρομή των συσκευών τηλεπικοινωνίας που εξερράγησαν στα χέρια μελών της οργάνωσης, σκορπίζοντας τον θάνατο και τον τρόμο.
Μετά από τους υπευθύνους των εταιριών με έδρα την Ταϊπέι και τη Βουδαπέστη, που βρέθηκαν τις πρώτες ώρες στο μικροσκόπιο ως πιθανοί κατασκευαστές των χιλιάδων βομβητών που έγιναν βόμβες, τη σκυτάλη πήραν υπουργοί και εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας.
Αξιωματούχοι σε Ταϊβάν, Ουγγαρία, αλλά και Βουλγαρία χθες δήλωναν πως οι χώρες τους ή εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή στην παραγωγή και διακίνηση των επίμαχων συσκευών.
Στη Βουλγαρία τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η εταιρία Norta Global Ltd, με έδρα τη Σόφια και ιδιοκτήτη Νορβηγό επιχειρηματία, εμπλεκόταν στην πώληση των βομβητών.
Σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, η δολιοφθορά έγινε πριν οι συσκευές φτάσουν στον Λίβανο, όπως προκύπτει από προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό.