Στη Σανγκάη δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, κρατώντας ο καέθνας από ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Το ίδιο και στο Πεκίνο, όπου διαδηλωτές κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού σε μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.
Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών, μία γυναίκα περπατά στους δρόμους της Wuzhen, στην ανατολική Κίνα, με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και κολλητική ταινία στο στόμα της, ενώ κρατά επίσης ένα λευκό χαρτί.
Η χρήση του λευκού χαρτιού ως μέσου διαμαρτυρίας είχε ξεκινήσει από τις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι διαμαρτύρονταν για τους νέους δρακόντιους νόμους για την εθνική ασφάλεια. Το χαρτί λειτουργεί ως μια «πρόκληση» απέναντι στον αυταρχισμό του καθεστώτος: «Θα με συλλάβετε άραγε ακόμα και για ένα χαρτί, που δε γράφει τίποτα;» λένε έμμεσα στις Αρχές οι διαδηλωτές.
«Αν και τα χαρτιά δε γράφουν τίποτα, όλοι ξέρουν για ποιον λόγο διαμαρτυρόμαστε», είπε στο BBC μια διαδηλώτρια από την Σανγκάη.
Ο 26χρονος Τζόνι, που διαδηλώνει στο Πεκίνο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το λευκό χαρτί ήρθε για να «εκπροσωπήσει όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε».
People in Beijing marching on the third ring road… singing… and holding up empty white papers…
The empty white paper symbolizes their protest against censorship in China.
sound …#China #ChinaProtests pic.twitter.com/Rwg24s9Nul
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 27, 2022
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν ότι η παραγωγή και η λειτουργία της ήταν φυσιολογική και ότι είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για ένα πλαστό έγγραφο που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο, από το οποίο ξεκίνησε η φήμη περί απόσυρσης.
Ένα βίντεο, που πιστεύεται ότι γυρίστηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Nanjing, δείχνει έναν άγνωστο άνδρα να αρπάζει θυμωμένος ένα λευκό κομμάτι χαρτί από έναν διαδηλωτή και να φεύγει. Σε ένα άλλο βίντεο αργότερα εκείνο το βράδυ, δεκάδες ακόμη φοιτητές εμφανίστηκαν στην πανεπιστημιούπολη να κρατούν κομμάτια λευκού χαρτιού και να στέκονται σιωπηλοί.
«Ιός» διαδηλώσεων στην Κίνα
Οι σιωπηλές διαμαρτυρίες με τα λευκά χαρτιά δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος τρόπος κατά τον οποίο εξεγείρονται οι Κινέζοι τις τελευταίες ημέρες.
«Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα»… Τέτοια συνθήματα κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ακουστούν στην Κίνα του 2022. Κι όμως, χιλιάδες άνθρωποι δεν δίστασαν να τα βροντοφωνάξουν στη Σανγκάη, σε πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Ναντζίνγκ, καθώς και σε πλήθος κινεζικών πόλεων, όπου η αγανάκτηση για τους παρατεταμένους εγκλεισμούς έχει δώσει τροφή στο μεγαλύτερο κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας από το 1989.
Με τη βοήθεια των social media (Weibo κ.λπ.) οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σανγκάη, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να εκφράσουν την οδύνη αλλά και την πολιτική οργή τους, θέτοντας για πρώτη φορά στο στόχαστρο την κεφαλή της εξουσίας, τον παντοδύναμο ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος! Μεταξύ άλλων, κυριάρχησε το σύνθημα: «Τερματίστε τα λοκντάουν στο Ουρούμτσι και σε ολόκληρη την Κίνα!».
Η σπίθα που γιγάντωσε τη φωτιά άναψε στη βορειοδυτική πόλη Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, των μουσουλμάνων Ουιγούρων (ονομάζεται και Δυτικό Τουρκεστάν), όπου οι δρακόντειοι κανόνες του λοκντάουν θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο 10 ανθρώπων από φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών. Παρόλο που οι κινεζικές Αρχές αρνήθηκαν ότι τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας ευθύνονται για το τραγικό περιστατικό, αξιωματούχοι στο Ουρούμτσι εξέδωσαν μια ασυνήθιστη ανακοίνωση δημόσιας συγγνώμης το βράδυ της Παρασκευής και υποσχέθηκαν να «αποκαταστήσουν την τάξη»… αίροντας τους περιορισμούς. Σε πρώτη φάση, ανακοινώθηκε από σήμερα ότι επιτρέπονται οι δημόσιες μεταφορές στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κλειδωμένοι στα σπίτια τους εδώ και 100 μέρες!
«Με σόκαρε και ταυτόχρονα με συνάρπασε που είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου τέτοιας έκτασης πολιτική διαμαρτυρία», είπε ανώνυμα στο BBC ένας διαδηλωτής στη Σανγκάη, που δήλωσε «θλιμμένος, οργισμένος και απελπισμένος», επειδή λόγω των απαγορευτικών μέτρων δεν μπορεί να δει την καρκινοπαθή μητέρα του. Εντυπωσιακή και η μαρτυρία μιας διαδηλώτριας, η οποία ρώτησε κάποιους αστυνομικούς πώς αισθάνονται γι’ αυτές τις εκδηλώσεις του κόσμου κι εκείνοι απάντησαν: «Το ίδιο με εσάς!!». Ωστόσο, συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους χτυπώντας το πλήθος, ρίχνοντας σπρέι πιπεριού και προβαίνοντας σε συλλήψεις.
Το πιο ανησυχητικό για τον Σι Τζινπίνγκ και τους κομματικούς γραφειοκράτες είναι ότι πολλοί διαδηλωτές ανεμίζουν κόκκινες κινεζικές σημαίες και τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια. Στο Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ, στην Ανατολική Κίνα, εκατοντάδες φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίνοντας έμφαση στον «ξεσηκωμό κατά της σκλαβιάς» και παραλλάσσοντας τους στίχους ώστε να ταιριάζουν με τα θύματα του Ουρούμτσι. Σε ένα άλλο βίντεο, κάτοικοι μιας συνοικίας στο Πεκίνο τραγουδούν τον ύμνο της… Κομμουνιστικής Διεθνούς και φωνάζουν «ελευθερία ή θάνατος!». Στο Τανγκζού, κοντά στο Πεκίνο, διαδηλωτές φώναξαν «όχι στα μοριακά τεστ» και κατέστρεψαν προστατευτικές κορδέλες συνοικιών που βρίσκονται σε λοκντάουν. Επιπλέον, οι China Digital Times έκαναν λόγο για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ακαδημία Κινηματογράφου Κινγκντάο, της Ανατολικής Κίνας, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σιάν και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών της επαρχίας Σετσουάν.
Κίνα: Η πολιτική «μηδενικού Covid» θα πετύχει, επιμένει το Πεκίνο
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», μία ημέρα μετά τις πρωτοφανούς εύρους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της δρακόντειας πολιτικής «μηδενικού covid».
Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».
«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.
Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας
Δομές παιδικής προστασίας: Kυριαρχεί η ιδρυματοποίηση
Εκλογές: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση – Ποιες ημερομηνίες κοιτάζει ο Μητσοτάκης