Η ανεργία των νέων και τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί μετά από τρία χρόνια απαγορεύσεων και περιορισμών λόγω της πολιτικής για την πανδημία Covid οδηγούν τους νέους Κινέζους στην παρήγορη αγκαλιά της θρησκείας και της προσευχής, αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την πολυπληθή χώρα. Πρόκειται για συμπεριφορές που αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τις Αρχές, όπως προκύπτει από πρόσφατο άρθρο σε κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο εμφανίζονται καθημερινά νέες ιστοσελίδες για τους τρόπους προσφοράς θυμιάματος στους ναούς ή πώς να φτιάξει κανείς βραχιόλια ευλογίας!
«Ελπίζω να βρω ηρεμία στο ναό», δηλώνει στο Reuters ο 22χρονος Ουάνγκ Σιάονινγκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος από την προσπάθεια εύρεσης εργασίας και από το υψηλό κόστος της ζωής και του ενοικίου. Ο νεαρός Ουάνγκ ανήκει στους 11,5 εκατομμύρια απόφοιτους που αναζητούν εναγωνίως εργασία μετά τους περιορισμούς της Covid, που προκάλεσε πολλές χρεοκοπίες επιχειρήσεων και λουκέτα σε εταιρίες τεχνολογίας. «Η ανεργία στους νέους αυξάνεται, η πίεση είναι αφόρητη», συμπληρώνει η 19χρονη Τσεν, που προσευχόταν στον εμβληματικό βουδιστικό ναό Λάμα.
Η μεγάλη αύξηση της ανεργίας στους απόφοιτους των πανεπιστημίων προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις Αρχές, που υπολόγιζαν ότι φέτος θα δημιουργηθούν 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Υπάρχει υπερπληθώρα αποφοίτων πανεπιστημίων που αναζητούν κάποια θέση», τονίζει ο Ζιάνγκ Τσιντί, ερευνητής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Μελετών. Αν και η κινεζική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την πολιτική «μηδενική Covid» που επέβαλε η κυβέρνηση με τα διαδοχικά λοκντάουν και τις απαγορεύσεις, οι επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και άλλες που επλήγησαν αυτά τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνουν εργαζομένους με πολύ χαμηλούς μισθούς, αποκλείοντας εκείνους με τα πτυχία και τα διδακτορικά.
Αποδοκιμασία
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Η «Beijing News», εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δημοτικής Αρχής του Πεκίνου, επέκρινε πρόσφατα τους νέους για την τάση τους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε θεούς, ενώ όπως έγραψε «το αληθινό νόημα της νεότητας είναι ο αγώνας». Το σχόλιο προκάλεσε την οργή των χρηστών του Διαδικτύου, γενικά όμως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν την άποψη ότι οι νέοι «δεν πρέπει να καταφεύγουν σε δεισιδαιμονίες, αλλά να αγωνίζονται για το μέλλον τους».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στο χώρο εργασίας είναι οι διακρίσεις στην Εκπαίδευση, την ηλικία και το φύλο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, τους δύο πρώτους μήνες του έτους το μέσο ποσοστό ανεργίας στις πόλεις ήταν 5,6%, αλλά το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών ήταν εξίσου υψηλό έως 18,1%.
Οι νέοι στην Κίνα που δεν μπορούν να βρουν δουλειά επιλέγουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, αυξάνοντας τον αριθμό των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών κάθε χρόνο. Ακόμη και οι απόφοιτοι από τα καλύτερα πανεπιστήμια καταφεύγουν σε δουλειές φύλαξης παιδιών ή τοκετού. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των αποφοίτων με διδακτορικά έχει ξεπεράσει εκείνον των αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης. Η 25χρονη Ζεγιάνγκ, κάτοχος μάστερ, κάνει 10 αιτήσεις την ημέρα για δουλειά και τονίζει ότι νιώθει αποκλεισμένη από την αγορά εργασίας λόγω των προσόντων της. Μέχρι τώρα της προσφέρουν δουλειές για 2.000-3.000 γουάν το μήνα (290-435 δολάρια το μήνα). «Αν δεν είχα κάνει τόσες σπουδές και δεν είχα πάρει μάστερ, θα έβρισκα εύκολα εργασία», λέει. Οι γυναίκες που αναζητούν εργασία αντιμετωπίζουν ακόμη πιο σκληρές διακρίσεις λόγω φύλου. Πριν τις προσλάβουν, τις ρωτούν αν είναι παντρεμένες και αν έχουν παιδιά, και μπορεί να απορριφθούν εντελώς επειδή είναι παντρεμένες χωρίς παιδιά.
Ειδήσεις σήμερα
Ερντογάν – Συνεχίζεται το θρίλερ με την υγεία του: Νέες ακυρώσεις στο πρόγραμμά του