«Υστερα από αιώνες που ήμασταν σύμμαχοι με τις ΗΠΑ κάτι έσπασε ανεπανόρθωτα μεταξύ μας», τόνισε η 39χρονη Καναδή στο BBC, συμπυκνώνοντας το βαθύτερο αίσθημα των συμπατριωτών της. «H απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές των προϊόντων μας και η επιμονή του να μας κάνει 51η Πολιτεία των ΗΠΑ αποτέλεσαν βαριά προσβολή για όλους μας», συμπλήρωσε.
Το ανακουφιστικό διάλειμμα του ψυχοδράματος με την προσωρινή αναστολή από πλευράς Τραμπ των δασμών 25% σε Καναδά και Μεξικό, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους, επέτρεψε σε πολλούς Καναδούς να πάρουν βαθιά ανάσα. Ομως, παραμένει έντονο το αίσθημα του ρήγματος στις αμερικανοκαναδικές σχέσεις, που δύσκολα θα γεφυρωθεί. Αυτό αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Τετάρτης, που έφερε εις πέρας η καναδική εταιρία Angus Reid. Το 91% των Καναδών θέλει η χώρα του να εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ στο μέλλον και μόνο οι μισοί επιθυμούν να καταβληθεί προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Αν μη τι άλλο, ο Τραμπ κατάφερε να συσπειρώσει τους Καναδούς, ανεβάζοντας το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πολιτικής συμμετοχής σε πρωτόγνωρα ύψη, της τάξης του 90%.
Χωρίς υπερβολή, οι Καναδοί νιώθουν σαν να δέχθηκαν πολεμική επίθεση από τον «μεγάλο αδελφό» και εταίρο τους στο NATO και τη NAFTA (Bορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου), με αποτέλεσμα να «συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία» αφήνοντας πίσω τις βαθιές πολιτικές τους διαιρέσεις. Η παραίτηση τού σχεδόν επί μία δεκαετία φθαρμένου πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, σχεδόν ξεχάστηκε και αυτό που κυριαρχεί είναι το «Buy Canadian» (αγοράστε καναδικά) στα ράφια των καταστημάτων.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος πελάτης των καναδικών προϊόντων, κανείς δεν αυταπατάται ότι οι εμπορικές προστριβές με τις ΗΠΑ δεν θα έχουν κόστος στο εθνικό προϊόν και τις θέσεις εργασίας. Ως απάντηση σε αυτό έρχεται ένα αυθόρμητο κύμα στήριξης της εγχώριας παραγωγής και μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων, ένα πατριωτικό κίνημα, που στηρίζεται από πολιτικούς όλου του φάσματος, επιχειρηματίες και την ίδια την κοινωνία.
«Αγαπώ την Αμερική και τους Αμερικανούς, αλλά δεν θέλω να γίνω μία από αυτούς», είπε χαρακτηριστικά η 67χρονη συνταξιούχος δασκάλα από το Χάλιφαξ, Κάρολ Τσάντλερ. Οπως η Μόνικα Μορέλι, ακύρωσε και αυτή τις διακοπές της στη Φλόριντα.
Οι Καναδοί θεωρούν προσωρινή και αβέβαιη την 30ήμερη ανακωχή του Τραμπ, γι’ αυτό και προτρέπουν τους καταναλωτές να ξοδεύουν τα (καναδικά) δολάριά τους εντός των συνόρων.
Ηδη ο πρωθυπουργός της επαρχίας της Μανιτόμπα, Ουάμπ Κινιού, εξήγγειλε επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ της τοπικής οικονομίας με γιγαντοαφίσες και ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Παράλληλα οι κυβερνήσεις των επιμέρους επαρχιών, που λειτουργούσαν σε αρκετές περιπτώσεις ανταγωνιστικά, ρίχνουν τους μεταξύ τους εμπορικούς φραγμούς και καλούν την κεντρική κυβέρνηση της Οτάβα να διαφοροποιήσει την πολιτική της στο διεθνές εμπόριο, αναζητώντας και άλλους εταίρους πέραν των ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Angus Reid, Σάτσι Κερλ, τόνισε στο BBC πως οι παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά διανύουν ιστορική καμπή και το μέλλον τους θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Τραμπ. Ο πρωθυπουργός της Μανιτόμπα περιέγραψε την πολιτική του ως «καρότο και μαστίγιο». Ομως, η Κερλ είναι της γνώμης ότι οι ιστορικοί δεσμοί των δύο αγγλοσαξονικών κατά βάση λαών, που μοιράζονται τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή στον κόσμο (8.900 χιλιόμετρα, σχεδόν το ένα τέταρτο της γήινης περιμέτρου), δύσκολα θα διαρραγούν εντελώς. Οι Καναδοί τηρούν στάση αναμονής με το «όπλο παρά πόδα», για να υπερασπιστούν την οικονομία και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους, με την ελπίδα ότι ο νότιος γείτονας κάποια στιγμή θα λογικευτεί. Αν δεν το κάνει, θα βρει μπροστά του ένα πρωτοφανές αίσθημα καναδικού πατριωτισμού, που στην πραγματικότητα ο ίδιος ο επιτιθέμενος καλλιέργησε.