Ομως, η τελευταία μελέτη από τους επιστήμονες του World Weather Attribution (διεθνούς ομάδας ειδικών που μετρά πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα) επιβεβαιώνει ότι οι παρατεταμένοι καύσωνες όπως αυτοί που βιώνουν η Νότια Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Κίνα θα ήταν «σχεδόν αδύνατον» να συμβούν χωρίς την κλιματική αλλαγή. Κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι η θερμοκρασία στη Νότια Ευρώπη είναι κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη.
«Χωρίς την κλιματική αλλαγή, δεν θα βλέπαμε τους 43-46 βαθμούς», είπε η Φρεντερίκε Οτο, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου και συνιδρύτρια του World Weather Attribution.
Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα κύματα καύσωνα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης συνέβαιναν σπάνια. Στη Νότια Ευρώπη, θα υπήρχε 1 στις 10 πιθανότητες κάθε χρόνο για ένα παρόμοιο γεγονός.
Επειδή, όμως, οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα και να επιβαρύνουν τη ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου, οι καύσωνες έχουν ενταθεί, τονίζουν οι επιστήμονες.
Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο νόμου που θα εμπόδιζε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
Ειδικοί του κλίματος αναφέρουν στο BBC ότι η Ελλάδα φλέγεται από καταστροφικές πυρκαγιές, που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της χώρας, ενώ η έντονη ζέστη καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης. Και οι άλλες πυρκαγιές στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία) συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Η μελέτη του World Weather Attribution συνέκρινε τις παρατηρούμενες θερμοκρασίες από τον κόσμο με μοντελοποιημένες προβολές του πλανήτη χωρίς κλιματική αλλαγή.
«Η ζέστη που βιώνει μεγάλο μέρος του πλανήτη είναι σοκαριστική σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αλλά τα ευρήματα του ρόλου της κλιματικής αλλαγής δεν προκαλούν έκπληξη», τονίζεται στη μελέτη. Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.
Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, τα ακραία φαινόμενα θα συμβαίνουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια, λένε οι επιστήμονες.
Μικρό ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας έπαιξε και το El Niño, μια φυσική κλιματική διακύμανση που ξεκίνησε τον Ιούνιο και οδηγεί σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, καθώς τα ζεστά νερά ανεβαίνουν στην επιφάνεια στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και ωθούν τη θερμότητα στον αέρα.
Ωστόσο, οι αυξημένες θερμοκρασίες από την καύση ορυκτών καυσίμων ήταν η κύρια αιτία για πιο έντονους καύσωνες.