Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, που επικαλείται πληροφορίες των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, εδώ και περίπου 1.250 χρόνια το φεστιβάλ αυτό θεωρείται απαγορευμένο για τις γυναίκες, αλλά φέτος ελήφθη η απόφαση από τους διοργανωτές να επιτραπεί η συμμετοχή μίας ομάδας περίπου 40 γυναικών σε αυτή την αρχαία τελετή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.
Με… αστερίσκους η συμμετοχή
Βάσει της απόφασης που ελήφθη από τους διοργανωτές, οι γυναίκες που θα συμμετάσχουν, θα είναι πλήρως ντυμένες, θα κάνουν τελετουργικές προσφορές από χόρτο μπαμπού, αλλά δεν θα λάβουν μέρος στην κορύφωση του φεστιβάλ momiai, κατά την οποία οι άνδρες ντυμένοι μόνο με fundoshi – ένα είδος παραδοσιακού οσφυοκάμαρου – κάλτσες tabi και μπαντάνες hachimaki συγκρούονται μεταξύ τους καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν την κακή τους τύχη σε έναν «εκλεκτό άνδρα» αγγίζοντάς τον πριν αποσυρθεί στην ασφάλεια του ιερού.
Η Ayaka Suzuki, η οποία διεκδίκησε την άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης για τις γυναίκες, δήλωσε ότι ήθελε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ από παιδί. «Θα μπορούσα να είχα συμμετάσχει αν ήμουν αγόρι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Η Σουζούκι πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προσευχηθεί για την ασφάλεια της οικογένειάς της και για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πρόσφατο φονικό σεισμό.
Την άρση της απαγόρευσης για συμμετοχή των γυναικών την διεκδίκησε η Ayaka Suzuki
Υπό πίεση οι διοργανωτές φεστιβάλ
Κύπρος: Εντάχθηκε σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση του Μπάιντεν
Οι διοργανωτές των αμέτρητων φεστιβάλ της Ιαπωνίας δέχονται πιέσεις να τα ανοίξουν σε όλους τους συμμετέχοντες, εν μέσω ανησυχιών ότι η ερήμωση της υπαίθρου θα μπορούσε να θέσει τέλος στις εκδηλώσεις που παραδοσιακά κυριαρχούνται από τους ντόπιους άνδρες. Αυτόν τον μήνα, γυναίκες συμμετείχαν στο φεστιβάλ φωτιάς Katsube στο νομό Shiga για πρώτη φορά στην 800χρονη ιστορία του.
Αλλά οι διοργανωτές του Somin-sai – το οποίο επίσης περιλαμβάνει ελάχιστα ρούχα – στη βορειοανατολική πόλη Oshu ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί για τελευταία φορά φέτος. Ο Daigo Fujinami, αρχιερέας του ναού που φιλοξενεί το φεστιβάλ ηλικίας 1.000 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα Mainichi Shimbun ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της προχωρημένης ηλικίας πολλών ανδρών της περιοχής και της έλλειψης ατόμων για την επίβλεψη της εκδήλωσης.
Ο Fujinami απέρριψε τις προτάσεις να ανοίξει το φεστιβάλ σε ανθρώπους που ζουν εκτός της πόλης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σύμφωνο με τις «βασικές τελετουργίες» που έχουν κληροδοτηθεί από γενιές ντόπιων.
Αν και ορισμένοι έκριναν τις αλλαγές στο φεστιβάλ γυμνισμού ως ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα των φύλων, άλλοι τομείς της παραδοσιακής ζωής στην Ιαπωνία εξακολουθούν να είναι απαγορευμένοι για τις γυναίκες, όπως το δαχτυλίδι dohyo που χρησιμοποιείται στο άθλημα σούμο της χώρας.
Η απαγόρευση συμμετοχής των γυναικών στο σούμο
Αν και οι γυναίκες αγωνίζονται στο ερασιτεχνικό σούμο, δεν μπορούν να αγωνιστούν επαγγελματικά και απαγορεύεται ακόμη και να πατήσουν το ντόγιο – ένας κύκλος καλυμμένος με χώμα, οριοθετημένος με μισοθαμμένες μπάλες από άχυρο ρυζιού – που χρησιμοποιείται στα έξι κύρια τουρνουά που διεξάγονται κάθε χρόνο. Ο κανόνας αυτός έχει κατά καιρούς προκαλέσει αμηχανία στους διοργανωτές του αιώνιου αθλήματος.
Οι αρχές του σούμο αντιμετώπισαν ισχυρισμούς για σεξισμό το 2018, αφού αρκετές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας, έσπευσαν σε ένα ρινγκ σούμο για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν τοπικό δήμαρχο που είχε καταρρεύσει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιώντας το σύστημα δημόσιων ανακοινώσεων, ο διαιτητής τις διέταξε επανειλημμένα να εγκαταλείψουν το ρινγκ, αλλά οι γυναίκες αρνήθηκαν.
Ειδήσεις σήμερα
Διυλιστήριο στη Ρωσία τυλίχτηκε στις φλόγες – Υποψίες για επίθεση της Ουκρανίας με drones [Βίντεο]