Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά να αντεπιτεθεί; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να βομβαρδίσει επιτέλους το πολύτιμο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν;
Ένα τέτοιο σενάριο έχει παιχτεί εδώ και χρόνια, αλλά εδώ είναι μια εκδοχή του πώς θα μπορούσε να μοιάζει.
Αρκετές τετράδες με μαχητικά αεροσκάφη stealth F-35 θα μπορούσαν να πετάξουν με χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες στην τεράστια Ισλαμική Δημοκρατία, μερικά έως και 1.200 μίλια από το εβραϊκό κράτος.
Μερικά από τα αεροσκάφη μπορεί να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν το Ιράκ (που θα ήταν επίσης αντίθετοι). Άλλα αεροσκάφη ενδέχεται να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας (ασαφές αν αυτό θα ήταν με σιωπηλή συμφωνία ή αντίθεση) και τον Περσικό Κόλπο.
Ο κύριος στόχος θα ήταν η εξάλειψη της αεράμυνας του Ιράν σύμφωνα με τη Jerusalem post.
Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, οι οποίες θα έχουν υποδειχθεί από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών των IDF.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με drones στο Καζάν της Ρωσίας - Τα έριξαν σε ουρανοξύστες, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές
Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.
Ανεξάρτητα από το αν τα F-35 ήρθαν από κοινού ή κατά κύματα, σχεδόν σίγουρα θα υπήρχε ένα ξεχωριστό κύμα για τους αετούς F-15 του Ισραήλ, τα μαχητικά γεράκια F-16 και τα βαριά φορτωμένα F-35 που μετέφεραν αμερικανικές βόμβες GBU-72 5.000 λιβρών . Οι βόμβες 2.000 λιβρών και μικρότερες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάφορους στόχους.
Ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξουν και άλλα κύματα αεροπορικών επιδρομών τα οποία θα είχαν σκοπό να βοηθήσουν στη διείσδυση βαθιά στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φορντόου και το Νατάνζ.
Το IDF θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό δικών του βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών και επίθεσης.
Ο κύριος θάλαμος του Fordow είναι θαμμένος περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη, ένα βάθος που μόνο οι βόμβες «bunker buster» των 30.000 λιβρών στο αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσαν να καταστρέψουν αμέσως.
Αλλά ακόμη και υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ αρνούνταν πάντα να παράσχουν στο Ισραήλ τέτοιου είδους καταστροφικά όπλα.
Ομως, δεν είναι απαραίτητο κανείς να εξαλείψει ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να την καταστήσει άχρηστη. Συνεχόμενα χτυπήματα θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ηλεκτρική ενέργεια και να την αποκόψει από τον κόσμο.
Υπάρχουν όμως και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις που θα ενδιαφερόταν να χτυπήσει το Ισραήλ, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος νερού στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ειδήσεις σήμερα
Ισραήλ: Οι παγκόσμιοι ηγέτες παροτρύνουν να μην απαντηθεί η επίθεση του Ιράν
Ευρωεκλογές: Η ακτινογραφία της πρόθεσης ψήφου από την Palmos Analysis στο Eleftherostypos.gr
Άρης: Τελεσίγραφο στην ΕΠΟ – «Τελικός ή σε Πανθεσσαλικό ή σε Βικελίδης»