Καταρχάς η ηλικιακή διαφοροποίηση μεταξύ των νεότερων και των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, διατηρείται και στη συγκεκριμένη έρευνα: οι νέοι ηλικίας μέχρι 34 ετών είναι σαφώς πιο επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στον αντίποδα, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) είναι σαφώς πιο υποστηρικτικοί.
Ηλικία
Ετσι, στο ερώτημα σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, μόλις το 25% των νέων ηλικίας μέχρι 34 ετών δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ηλικιωμένους φτάνει στο εντυπωσιακό 52%. Αντίστοιχα, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο πέφτει στο 19% στους νέους, ενώ φτάνει στο 49% στους ηλικιωμένους. Και βέβαια τα παραπάνω αντανακλούν στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει μόλις 14% στους νέους μέχρι 34 ετών, έναντι του εντυπωσιακού 48% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στη δημογραφική ανάλυση της πρόθεσης ψήφου είναι η σημαντική διαφορά που καταγράφεται μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ: στους άνδρες, μόλις το 8% δηλώνουν πρόθεση ψήφου υπέρ του κόμματος, έναντι του σχεδόν διπλάσιου 14% που τον επιλέγουν μεταξύ των γυναικών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την υψηλότερη διείσδυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους άνδρες σε σχέση με την αντίστοιχή του στις γυναίκες, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά δεύτερο κόμμα στις γυναίκες και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους άνδρες.
Γεωγραφικά, η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη στη Βόρεια Ελλάδα (εμφανίζεται στη δεύτερη θέση και με πρόθεση ψήφου στο 13% σε Μακεδονία – Θράκη), ενώ το ΚΚΕ καταγράφει διψήφια πρόθεση ψήφου στην Αττική (11%), όπου διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση.
Συσπείρωση
Η συσπείρωση της Ν.Δ., εν όψει των ευρωεκλογών, βρίσκεται στο μάλλον σεμνό 58%, με τη μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων της να καταγράφεται προς την Ελληνική Λύση (8%) και δευτερευόντως προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (5%), ενώ εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική δεξαμενή αδιευκρίνιστης ψήφου (17%), η τελική συσπείρωση της οποίας θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη ή μη των εκλογικών στόχων του κυβερνώντος κόμματος.
Τα παραπάνω εξηγούν απόλυτα την επιλογή του πρωθυπουργού να ανεβάσει τους τόνους, να πολώσει το κλίμα και να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση, αλλά και απέναντι στη χαλαρή ψήφο εν όψει ευρωεκλογών. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 48% με σημαντικές διαρροές προς τα αριστερά του (10% προς τη Νέα Αριστερά και 7% προς το ΚΚΕ), αλλά και προς κόμματα «διαμαρτυρίας», όπως η Ελληνική Λύση (4%) ή η Πλεύση Ελευθερίας (4%). Η δεξαμενή της γκρίζας ζώνης είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μεγάλη (20%), αφήνοντας απολύτως ανοικτό κάθε αποτέλεσμα, ανάλογα με την τελική συσπείρωση που θα επιτευχθεί στο τμήμα αυτό των ψηφοφόρων του. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τέλος, εμφανίζει συσπείρωση 60%, με σημαντική διαρροή προς τη Ν.Δ. (8%, με την οποία ανταλλάσσει ψηφοφόρους), αλλά και μικρότερες διαρροές σε μικρότερα κόμματα (από τις οποίες ξεχωρίζει το 5% προς τη Νέα Αριστερά, ενώ η δεξαμενή της γκρίζας ζώνης είναι εδώ σχετικά περιορισμένη (14%).
Πρόθεση ψήφου
Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται και στην πρόθεση ψήφου με βάση την αυτοτοποθέτηση στον άξονα Αριστερά – Δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στους κεντροδεξιούς (56%) και δεξιούς (46%) ψηφοφόρους, όμως στους τελευταίους αντιμετωπίζει πλέον διψήφιο ανταγωνισμό από την Ελληνική Λύση (13%). Παράλληλα, στον χώρο των ψηφοφόρων του Κέντρου καταγράφεται -με διψήφιο ποσοστό- η Ελληνική Λύση (12%), καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από Ν.Δ. (24%) και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (15%) και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ (8%), που έχει εμφανές πρόβλημα να «συνομιλήσει» με τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους αυτής της ομάδας.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της πρόθεσης ψήφου με βάση την ιδεολογική τοποθέτηση των ψηφοφόρων. Στους ψηφοφόρους που νιώθουν κοντά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τη λαϊκή Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί (54%, 57% και 53%, αντίστοιχα). Παράλληλα, όμως, καταγράφει αξιοσημείωτη διείσδυση σε χώρους όπως η σοσιαλδημοκρατία (16%) και ο εθνικός πατριωτισμός (11%). Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε ψηφοφόρους που έλκονται από τον σοσιαλισμό (22%), ενώ εμφανίζει διψήφια ποσοστά στους χώρους της σοσιαλδημοκρατίας (14%), του νεοφιλελευθερισμού (12%) και του κομμουνισμού (11%). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προηγείται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας (22%) και καταγράφει υψηλό διψήφιο ποσοστό στον χώρο των ψηφοφόρων που έλκονται από τον σοσιαλισμό (17%). Η Ελληνική Λύση είναι πρώτο κόμμα στους ψηφοφόρους που δηλώνουν κοντά στον εθνικό πατριωτισμό (23%) και με υψηλό ποσοστό στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς (13%), ενώ το ΚΚΕ κυριαρχεί στους ψηφοφόρους που νιώθουν κοντά στον κομμουνισμό (58%), με υψηλό επίσης ποσοστό πρόθεσης ψήφου σε όσους πιστεύουν στον σοσιαλισμό (11%).
Ειδήσεις σήμερα
Κορινθία- Νέα ενδοοικογενειακή βία: Πρώην ζευγάρι απειλούν ο ένας τον άλλον με κουζινομάχαιρα
Ακρόπολη: Μαρτυρίες σοκ για τελετές σατανισμού κάτω από τον Ιερό Βράχο
ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 – Τα 10 βήματα για μικρότερες χρεώσεις
Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης δεν έχει πλατιά λαϊκή βάση – Δείτε βίντεο
Μαρινάκης: Η Ελλάδα παραμένει μία σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή
Απεργία 17 Απριλίου: Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη – Ποιες ώρες θα κυκλοφορούν