Ο Φελίπε ΣΤ’, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδιαφερόταν να χαιρετήσει προσωπικά τους γείτονες που υπέφεραν από πρώτο χέρι από την καταστροφή και η μόνη αμφιβολία ήταν ποια ημερομηνία συνέβη.
Η οργή όσων επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη Βαλένθια αυτή την εβδομάδα εκφράστηκε αυτή την Κυριακή απευθείας εναντίον των αρχών κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο «σημείο μηδέν» της τραγωδίας ο περιφερειακός πρόεδρος Κάρλος Μαζόν και αυτή της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ και ο βασιλιάς, Φελίπε.
Οι βροχοπτώσεις έχουν αφήσει περισσότερους από 200 νεκρούς, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι, οπότε υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Αυτή την Κυριακή, οι ανώτατες αρχές της χώρας επισκέφτηκαν το λασπώδες έδαφος δύο από τις πιο πληγείσες πόλεις στην περιοχή της Βαλένθια (ανατολική Ισπανία) μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και την υπερχείλιση των ποταμών που κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Έξι ημέρες αργότερα, πολλοί πληγέντες καταγγέλλουν ότι η βοήθεια αργεί να φτάσει και κατηγορούν τις πολιτικές διαμάχες μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μαζόν και της εθνικής κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ.
Ως εκ τούτου, κάποιοι από τους πληγέντες δεν δέχτηκαν καλά την επίσκεψη και απάντησαν πετώντας λάσπη και άλλα αντικείμενα και φωνάζοντας «δολοφόνοι, δολοφόνοι!». στο περιβάλλον.
Στις εικόνες μπορείτε να δείτε πώς η προσωπική φρουρά του βασιλιά προστατεύει τον μονάρχη με μια ομπρέλα και η βασίλισσα Λετίσια φαίνεται επίσης να κλαίει με τους πληγέντες και με το πρόσωπό της λερωμένο από λάσπη.
Συρία: Οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν «πολιτοφυλακές» υποστηρικτών του Άσαντ
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αρκετοί άνθρωποι φάνηκαν να επιτίθενται στο αυτοκίνητο του προέδρου Πέδρο Σάντσες, το οποίο εκκενώθηκε σε ασφαλές σημείο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Φελίπε ΣΤ’ αποφάσισε να παραμείνει στην περιοχή μιλώντας με τους πληγέντες, κάτι που προκάλεσε όχι μόνο προσβολές αλλά και ευχαριστίες στον επισκέπτη του που ήρθε να παρηγορήσει τα θύματα.
Φωνάζοντας «παραίτηση» και «έξω, έξω», πολλοί αντιμετώπισαν τις αρχές, δημιουργώντας πολύ τεταμένες στιγμές, ειδικά στις πόλεις που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και για τις οποίες κατηγόρησαν τον κακό σχεδιασμό.
Επίσης, υπάρχει δυσφορία λόγω της αργής ανταπόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και του συντονισμού της βοήθειας .
Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ημέρα των βροχοπτώσεων, παρά το γεγονός ότι η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέβασε στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού το πρωί, οι τοπικές αρχές δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τον πληθυσμό, επικρίνουν.
«Ήταν γνωστό και κανείς δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει»
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε συναγερμό έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα των κατοίκων της πόλης της Βαλένθια και των περιχώρων της μετά τις 20:00 τοπική ώρα την Τρίτη, όταν οι πλημμύρες κάλυψαν ήδη πολλές περιοχές .
Από την πλευρά της, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης δέχεται επίσης κριτική επειδή δεν κινητοποίησε εγκαίρως τον στρατό και ότι απέρριψε την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης να στείλει 200 πυροσβέστες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.
Κατηγορείται επίσης ότι δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού, κάτι που θα του έδινε εξουσίες στις προσπάθειες ανάκτησης και διάσωσης.
«Ήταν γνωστό και κανείς δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει», είπε ένας νεαρός άνδρας στον βασιλιά, ο οποίος επέμεινε να παραμείνει για να μιλήσει με τον κόσμο παρά την αναταραχή, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Παϊπόρτα , ο μονάρχης κράτησε έναν άνδρα που έκλαιγε στον ώμο του.
Ειδήσεις σήμερα
Κίνηση τώρα: «Κόλαση» ο Κηφισός από τη φωτιά σε όχημα – Πού υπάρχουν καθυστερήσεις
Τέλος ο Γιώργος Λιάγκας από το “People’s choice” το νέο παιχνίδι του ANT1 – Βρέθηκε αντικαταστάτης!