Το μέτρο αφορά μεταξύ άλλων δύο εγγόνια του Φράνκο, καθώς και τους απογόνους κορυφαίων στρατηγών του, υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 ως το 1975, αφού ηγήθηκε ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, που είχε ως αποτέλεσμα ένα τριετή εμφύλιο πόλεμο που κόστισε 500.000 ανθρώπινες ζωές.
Ο νόμος, ο οποίος πέρασε πρόσφατα από το τελευταίο κοινοβουλευτικό εμπόδιο στην άνω βουλή της χώρας, αναφέρει πως η «τιμή σε ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ισοδυναμεί με ταπείνωση των θυμάτων του καθεστώτος του Φράνκο και καταργεί τίτλους που εξαίρουν τον εμφύλιο πόλεμο και τη στρατιωτική δικτατορία.
Ενώ τους περισσότερους τίτλους είχε απονείμει ο ίδιος ο Φράνκο σε πιστούς ανθρώπους του ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους, πέντε πρόσωπα, στα οποία αφορά ο νόμος, είχαν λάβει τους τίτλους ευγενείας τους από τον διάδοχο του δικτάτορα επικεφαλής του κράτους, τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’, κατά τους πρώτους μήνες της βασιλείας του μετά το θάνατο του Φράνκο.
Ο Φρανθίσκο Φράνκο Μαρτίνεθ-Βορδιού, ο μεγαλύτερος εγγονός του δικτάτορα που κληρονόμησε τον τίτλο του Λόρδου του Μέιρας από τη χήρα του Φράνκο, την Κάρμεν Πόλο, είχε χαρακτηρίσει την κατάργηση του τίτλου του «ανοησία χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα», σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιούλιο στην εφημερίδα El Independiente.
«Θα συνεχίσω να είμαι ο Λόρδος του Μέιρας ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει», είχε δηλώσει.
Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
Η αδελφή του, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Βορδιού, θα στερηθεί τον τίτλο της Δούκισσας του Φράνκο, τον οποίο είχε απονείμει ο Χουάν Κάρλος Α’ στη μοναχοκόρη του Φράνκο λίγο μετά το θάνατο του δικτάτορα στα τέλη του 1975.
Άλλοι που θα στερηθούν τίτλους είναι συγγενείς του ιδρυτή του φασιστικού κόμματος της Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και απόγονοι των στρατηγών Γκονθάλο Κέιπο ντε Γιάνο και Χουάν Γιάγκε, οι οποίοι είχαν διατάξει σφαγές αμάχων στη Σεβίλλη και την Μπανταχόθ αντιστοίχως.
Δεκατέσσερα χρόνια αφότου η Ισπανία υιοθέτησε τον πρώτο νόμο της για την Ιστορική Μνήμη, η νέα νομοθεσία που προωθήθηκε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει στόχο να εξαλείψει τα «παραθυράκια» και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα θυμάτων και εγκλημάτων που σχετίζονται με τον Φράνκο.
Η εν λόγω νομοθεσία προωθεί επίσης την έρευνα και τις εκταφές θυμάτων που βρίσκονται στους περισσότερους από 3.000 καταγεγραμμένους μαζικούς τάφους. Τουλάχιστον 114.000 πολίτες εξαφανίσθηκαν βίαια στη διάρκεια του πολέμου και της μετέπειτα καταστολής, είχε αποφανθεί δικαστήριο το 2008.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έπεισαν τα επιχειρήματά μας – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρώπη
Πόλεμος στην Ουκρανία-Πυρηνικά: Τι θα συνέβαινε αν ο Πούτιν πατούσε το κουμπί
Σεπόλια: Η μητέρα της 12χρονης λέει πως απειλείται από συγκρατούμενες – Αρνείται τις κατηγορίες