Ο σεισμός των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία και το εστιακό του βάθος είναι στα 6 χλμ. Από την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοινώθηκε ότι συνεργεία έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.
Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε ορισμένα κτήρια.
Ομάδες από την AFAD και άλλες ανάλογες υπηρεσίες ερευνούν την κατάσταση στο σημείο, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά στο X.
«Ο σεισμός σημειώθηκε στη κορυφή της πλάκας της Αραβίας μέσα στην Τουρκία εκεί όπου συναντά το ρήγμα της Ανατολίας» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι δείχνει την κινητικότητα που υπάρχει στον τουρκικό χώρο, ενώ εκτίμησε πως ίσως επιταχυνθούν κάποια φαινόμενα.
Allah beterinden korusun insallah :/ pic.twitter.com/iUUdHHd72l
— unbekanntes Wesen (@felorlen) April 18, 2024
Çok Geçmiş olsun #deprem ##Tokat pic.twitter.com/3lfNrkzgXU
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ16/01/2025|22:38Charlie Hebdo: «Ελπίζουμε να σου αρέσει η ιδέα μας» - Τα σκίτσα που θα συζητηθούν
— BİRZAMANLAR (@BlRZAMANLAR) April 18, 2024
Λέκκας – Κωνσταντινούπολη: Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις”, εξήγησε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία «πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη»
Στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού που θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «ανάγκη» το να χτυπήσει ένας σεισμός τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
«Λέω ‘πρέπει’ γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, αναλύοντας τη θέση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Αναφερόμενος, δε, στους σεισμούς στην Προύσα και το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Κοβατσκίλι, είπε ότι «είναι στις άκρες και στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα».
«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες» επεσήμανε ο κ Λέκκας για το ενδεχόμενο σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης
Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:
Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Το βίντεο που ανέβασε ο 7χρονος στο TikTok με τον ξυλοδαρμό 9χρονου
Αεροδρόμιο Ντουμπάι: Έτοιμο να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργική δυναμικότητα
Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία έχει «επείγουσα ανάγκη» για συστήματα «αντιαεροπορικής άμυνας»