Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει το πρωί στις 9.30 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στην Ταμπρίζ και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.
Όλα τα κυβερνητικά γραφεία και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστά σε όλο το Ιράν σήμερα καθώς η χώρα ξεκινά τις τριήμερες κηδείες για τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.
Ξεχωριστές τελετές κηδείας του Ιρανού προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν στη βορειοανατολική πόλη Ταμπρίζ και στην ιερή πόλη Κομ.
Η πρώτη αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 π.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα προσευχηθεί στα σώματά τους την Τετάρτη.
Η ταφή του Ραΐσι θα γίνει στην Μασχάντ, την πόλη όπου γεννήθηκε, την Πέμπτη.
Χθες, εκατοντάδες πενθούντες συνωστίστηκαν στην πλατεία Vali-e-Asr στο κέντρο της πόλης κρατώντας αφίσες του Raisi.
Μερικοί άντρες κρατούσαν χάντρες προσευχής και έκλαιγαν, ενώ γυναίκες με μαύρα τσαντόρ συγκεντρώθηκαν κρατώντας φωτογραφίες του νεκρού ηγέτη.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών. «Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας” και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει “εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Μερικοί ήρθαν κρατώντας φωτογραφίες του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου, ενώ άλλοι έφεραν παλαιστινιακές σημαίες.
Υπό την ηγεσία του Raisi, το Ιράν έχει υποστηρίξει τη Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Χαμάς ηγήθηκε της επίθεσης που ξεκίνησε τη σύγκρουση και η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται επίσης από την Τεχεράνη, εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Τον περασμένο μήνα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δική του άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ.
Ιρανοί διαδηλωτές εξέφρασαν τη «χαρά» του για τον θάνατο του προέδρου Ebrahim Raisi, ο οποίος είχε το παρατσούκλι, «χασάπης της Τεχεράνης».
Μιλώντας στο The World With Yalda Hakim του Sky News, τρεις Ιρανοί μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβου ότι θα εντοπιστούν από το καθεστώς της χώρας.
Ένας αρχηγός διαμαρτυρίας – που αυτή τη στιγμή κρύβεται – υποστήριξε ότι η συντριβή της Κυριακής, που σκότωσε και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ήταν “προσχεδιασμένη”.
«Μπορεί να μην γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ραΐσι ήταν ένας σοβαρός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενεΐ και ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να συμβεί αυτό.
«Συνολικά, όμως, ήταν πολύ καλά νέα.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το μόνο πράγμα που με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν η είδηση του θανάτου του Ραΐσι».
Η εποχή του κ. Raisi ήταν επικεφαλής περιλάμβανε μεγάλες διαμαρτυρίες για τη Mahsa Amini – τη γυναίκα που πέθανε αφού συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο κ. Ραΐσι είχε «ματώσει τα χέρια του», καθώς ο πρώην σκληροπυρηνικός κληρικός ήταν «ένας βάναυσος συμμετέχων στην καταστολή του ιρανικού λαού για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες».
Ο Ιρανός πρόεδρος είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας. Αν και προηγούμενοι πρόεδροι είχαν σε κάποιο βαθμό τη δυνατότητα να ακολουθούν προσωπικές ατζέντες και τα συμφέροντα των εκλογικών τους περιφερειών, ο ανώτατος ηγέτης είναι η ανώτατη πολιτική και θρησκευτική αρχή του Ιράν και έχει τον τελικό λόγο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις.
Ο Ραΐσι ήταν επί μακρόν αφοσιωμένος στον Χαμενεΐ και ο ίδιος ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, με ιστορικό χρήσης του νομικού συστήματος και των δυνάμεων ασφαλείας για τη φίμωση των διαφωνούντων. Το γεγονός ότι ήταν προβλέψιμος ήταν μέρος της γοητείας του για τον Χαμενεΐ, ο οποίος κατά την τελευταία δεκαετία βοήθησε να προετοιμαστεί η άνοδος του Ραΐσι στην κορυφή.
Ο Μοτζταμπά, γιος του ανώτατου ηγέτη, δεν κατέχει επίσημη θέση στο Ιράν, αλλά πιστεύεται ότι ασκεί τεράστια επιρροή στον μηχανισμό πληροφοριών και στους Basij, μια παραστρατιωτική ομάδα που υπάγεται στους Φρουρούς της Επανάστασης και έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστολή δημόσιων διαδηλώσεων. Αυτοί οι δεσμοί τον καθιστούν αμφιλεγόμενη επιλογή, ιδίως μεταξύ των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών, και η άνοδός του στον ρόλο του ανώτατου ηγέτη θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγματα στην πολιτική ελίτ της χώρας.
Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, του υπουργού Εξωτερικών και της συνοδείας τους σε συντριβή ελικοπτέρου, την Κυριακή.
«Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Τζένιφερ Λόπεζ- Μπεν Άφλεκ: Γελαστοί και με τις… βέρες τους- Ποιο διαζύγιο;
Θεσσαλονίκη: 6χρονη έκλαιγε έξω από μαγαζί -Η μητέρα της την έβγαλε να ζητιανέψει
ΗΠΑ: Νεκρός 17χρονος ράπερ- Αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που έκανε live μετάδοση