Από ελληνικής πλευράς το όλο θέμα παρακολουθείται από τους αρμόδιους, από το Γραφείο Πληροφοριών του 5ου Αμερικανικού Στόλου στη Μανάμα του Μπαχρέιν, καθώς και από βρετανικά ναυτικά «στοιχεία» στο Αμπού Ντάμπι, στα Εμιράτα ως και στην Ντόχα του Κατάρ.
Πέντε μέρες ομηρίας
Το Μπαντάρ Αμπάς είναι ιρανικό λιμάνι πριν την έξοδο από τα Στενά του Ορμούζ. Σημειώνεται ότι τα δύο πετρελαιοφόρα πλοία ήδη συμπληρώνουν 5 ημέρες ομηρίας μετά την ιρανική πειρατική-καταδρομική ενέργεια, και είχαν φορτώσει πετρέλαιο από τη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.
Μέχρι σήμερα οι Ιρανοί δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για το ποιες ήσαν οι παραβάσεις(!) στις οποίες υπέπεσαν τα δύο πλοία, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών κομάντος ως απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια, σε μία μάλιστα εποχή σοβαρότατης ενεργειακής αστάθειας. Σε επαφή με τις αρχές της Τεχεράνης και του Μπαντάρ Αμπάς βρίσκεται ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα Αχμέτ Ναντερί, για την καταγραφή των επόμενων κινήσεων.
Ιράν: Το χρονικό της κρίσης
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε τσιμέντο με σημαία Παναμά στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέρυσι, ενώ επίσης κατέλαβαν και κράτησαν για λίγες ημέρες το πλήρωμα από ένα βιετναμέζικο δεξαμενόπλοιο τον Νοέμβριο του 2021. Η Τεχεράνη αρνείται ότι οι επεμβάσεις ήταν παράνομες, αλλά ένας ευρύτερος σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και της Δύσης επί χρόνια λαμβάνει χώρα στα ασταθή ύδατα της περιοχής.
Οι κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων αποτελούν μέρος της γνωστής περίπτωσης του 2019, όταν το Ιράν κατέλαβε το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» μετά την κράτηση ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου από το Ηνωμένο Βασίλειο στα ανοιχτά του στενού του Γιβραλτάρ. Το Ιράν απελευθέρωσε το δεξαμενόπλοιο μερικούς μήνες αργότερα, ενώ το Λονδίνο προχώρησε σε αντίστοιχη ενέργεια στο ιρανικό σκάφος. Το Ιράν πέρυσι κατέλαβε και κράτησε ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νότιας Κορέας για μήνες εν μέσω διαφωνίας για παγωμένα περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει σε τράπεζες η Σεούλ. «Αυτό το περιστατικό εκτιμάται ότι ήταν μια ενέργεια αντιποίνων, σύμφωνα με την ιστορία των ιρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων που κρατούν σκάφη κατά τρόπο μη-αναμενόμενο», είχε προειδοποιήσει η ναυτιλιακή εταιρεία πληροφοριών Dryad Global.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Η Επαναστατική Φρουρά έχει ενδυναμώσει την παρουσία της σε Λίβανο, Ιράκ, περιοχές της Συρίας, Λωρίδα της Γάζας, στην Υεμένη και σε αδύναμα κράτη της Αφρικής, ενώ διατηρούσε μέχρι πρότινος στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Εμπλέκεται σε υποστήριξη πολλών παράνομων ενεργειών, όπως σε διακίνηση όπλων, πολυτίμων λίθων, υποστήριξη θρησκευτικών Σιιτικών οργανώσεων κ.ά.
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσχεση των δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία από τις Αρχές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν έντονα από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Τεχεράνη, από πλευράς της, καλεί σε συνεργασία με την Ελλάδα δίχως ανάμιξη της Ουάσιγκτον.
Η Γερμανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που «καταδικάζει την κράτηση των δύο υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν», με σχετική δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η ενέργεια του Ιράν συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στην εμπορική ναυτιλία και συνεπώς σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών», αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία και τα πληρώματά τους και να σεβαστεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στη θάλασσα».
Σε υψηλούς τόνους
Προηγήθηκε χθες και νέα καταδίκη από τη Βρετανία, ενώ και τη Δευτέρα o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ, τα φορτία και τα πληρώματά τους. Την κατάσχεση έχει καταδικάσει σε εξίσου έντονο τόνο η Γαλλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει, διά του αρμοδίου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, «έντονη ανησυχία», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται πως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε την έντονη καταδίκη των ΗΠΑ για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από τo επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Σε ανάρτηση του Αντονι Μπλίνκεν στο Twitter, καθώς και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.