Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα» και πως «ο Μενέντεζ και κάποιοι άλλοι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16».
Ο Τσαβούσογλου έδειξε τη δυσαρέσκειά του και για τις εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Ρούντι Γιάνγκμπλαντ: «Κουβαλούσα μαχαίρι για να ξύνω μολύβια» - Τι λέει ο ηθοποιός για τη σύλληψή του [βίντεο]
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Haber Global: «Υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσυν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία. Εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών και αυτό συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρούν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια ένσταση των ΗΠΑ. Δεν είπαν ‘δεν μπορείς να το κάνεις αυτό’. Επίσης, η Ελλάδα δηλώνει πως οι εννέα βάσεις (των ΗΠΑ) είναι για να υπάρχει εξισορρόπηση απέναντι στην Τουρκία και απο τις ΗΠΑ δεν είδαμε κάποια δήλωση που να διαψεύδει αυτό».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακόμη δήλωσε: «O κ. Μπλίνκεν σήμερα μας δήλωσε πως ‘διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών και κρατούμε ισορροπημένη στάση’».
Σε άλλο σημείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν θα κάνουν στην Τουρκία ό,τι θέλουν, επειδή θέλουν να μας πουλήσουν F-16» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με την στήριξη των ΗΠΑ».
ΗΠΑ: Πιέσεις στην Τουρκία για να δεχθεί την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας με πιθανότητα πώλησης F-16
Ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Τους είπαμε πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στα πλαίσια της δράσης του ΝΑΤΟ με τους S-300.
«Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης και τα βήματα που κάνουν αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί. Η διοίκηση μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού. Όπως δεν δεχόμαστε να μας δέσουν χειροποδαρα και δεν γίνονται δουλειές με την λογική πως με την πώληση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους θα κάνουμε στην Τουρκία ο,τι θέλουμε.. Κι εχθροί και φίλοι είδαν πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.
» Όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16 κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά. Kι εμείς λέμε πως αυτά τα δυο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».
ΗΠΑ: Κοινή Δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον. Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού. Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας και τόνισαν τη σημασία της εταιρικής τους σχέσης ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συνέχισαν τις εταιρικές και διυπηρεσιακές συζητήσεις που διεξήχθησαν από ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην Ουάσιγκτον.
Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα. Συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι δυο υπουργοί αποφάσισαν να αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων. Επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως σύμμαχοι, καθώς και στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο υπουργός καταδίκασε για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.
Συζήτησαν όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαιρέτησαν την πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της διασυνοριακής παράδοσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ευρύτερα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και συνδέσεων μέσω αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου εκτίμησαν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Επιβεβαίωσαν τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας και της αξιοποίησης των υφιστάμενων διμερών φόρουμ για την υποστήριξη περιφερειακών και παγκόσμιων οικονομικών ευκαιριών. Και οι δύο πλευρές ενέκριναν έναν διάλογο για το κλίμα και την ενέργεια για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.
Αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού για την ανασκόπηση της προόδου και τη διατήρηση της δυναμικής στη θετική διμερή ατζέντα. Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων στο ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Qatargate: Σήμερα κρίνεται η αποφυλάκισή ή όχι της Καϊλή – Τι θα ισχυριστεί [βίντεο]
Τι ισχύει για τις αποδείξεις το 2023 [πίνακας]