Εν μέσω πανδημίας, και μόνο η σκέψη για διακοπές και ακόμη χειρότερα η διοργάνωση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό παραμένει για κάποιους συνανθρώπους μας επτασφράγιστο μυστικό. Κάποιοι που αποκάλυψαν τις προθέσεις τους φαίνεται πως δέχτηκαν επικριτικά σχόλια και κατηγορήθηκαν για ανεύθυνη συμπεριφορά.
Αναμφισβήτητα η Covid-19 άλλαξε τον τρόπο των ταξιδιών και δεδομένης της κατάστασης οι ειδικοί σημειώνουν πως οποιαδήποτε μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται τηρώντας τους κανόνες της εκάστοτε περιοχής.
«Πλέον πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν γνωστά τα ταξίδια τους ή δεν δημοσιεύουν πληροφορίες γι’ αυτά με το φόβο ότι θα τους γελοιοποιήσουν ή θα τους επικρίνουν (travel shaming).
Επίσης, άλλοι σκέφτονται ότι δεν θέλουν να “προκαλέσουν” όσους είναι κλεισμένοι σπίτια τους», αναφέρει στο CNN η ψυχολόγος δρ Τζένιφερ Τόμας. Oπως σημειώνει η ίδια, η νέα τάση των αρνητικών σχολίων σχετικά με τα ταξίδια (travel shaming) επηρεάζει όσους επέλεξαν φέτος να κανονίσουν καλοκαιρινές διακοπές, εκείνους που ταξίδεψαν για δουλειά και αυτούς που επέλεξαν να μετακινηθούν για να συναντήσουν την οικογένεια ή τους συντρόφους τους.
«Υπήρξαν πολίτες που ακύρωσαν τις διακοπές τους ή ταξίδι τους για να βρεθούν με τους συγγενείς τους. Μια μερίδα από αυτούς όταν βλέπουν κάποιον, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να πηγαίνει ταξίδια αναψυχής θυμώνουν και ζηλεύουν, θεωρώντας ότι δεν είναι δίκαιο», σημειώνει από την πλευρά της στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Κρίστα Τόμαστον.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσίων σχέσεων «Ketchum Travel» που διεξήχθη τον Ιούνιο, πως οι 2.666 από τους 4.000 Αμερικανούς ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι θα επέκριναν κάποιον που ταξίδεψε προτού αυτό θεωρηθεί «ασφαλές», ενώ οι μισοί θα «σιωπούσαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μη βρεθούν στο στόχαστρο. Κατά αναλογία, σε αντίστοιχη περυσινή έρευνα της «Skift Research», το 80% των 1.300 ερωτηθέντων δήλωσε πως θα αναρτήσει φωτογραφίες από τα ταξίδια του.
Η δρ Τζίλιαν Τζόρνταν, καθηγήτρια της Ηθικής στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επισημαίνει στους «New York Times» πως η πανδημία αποτελεί μια μοναδική περίπτωση όπου τα ταξίδια μπαίνουν στη σφαίρα της ηθικής.
«Χάρη στη μοναδική φύση της κατάστασης και των τοπικών περιορισμών που επιβάλλονται παγκοσμίως, υπάρχουν πολλές “γκρίζες ζώνες” για το τι είναι ηθικά σωστό. Για παράδειγμα, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν πως οι μικροκλοπές σε καταστήματα είναι απαράδεκτες, δεν υπάρχει παγκόσμια κοινή ηθική για το αν πρέπει να ταξιδεύουμε ή όχι», δηλώνει.
Ρωσική αεροπορική υπηρεσία για την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Εξετράπη λόγω ομίχλης και επίθεσης drone
Δεν είναι μόνο τα ταξίδια… Οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Oπως σημειώνει ρεπορτάζ των «New York Times», πολλοί από όσους επέλεξαν να παντρευτούν φέτος βρέθηκαν στο στόχαστρο έντονης κριτικής, παρά το γεγονός ότι μπορεί να τηρούσαν στο ακέραιο τα μέτρα πρόληψης.
Οι αντιδράσεις πλήθυναν έπειτα από δημοσιεύματα για τοπικές «εστίες» έξαρσης του ιού που προκλήθηκαν από κοινωνικές εκδηλώσεις. Ούτε λόγος φυσικά για φωτογραφίες και βίντεο γάμου, που έμειναν φέτος στο προσωπικό αρχείο των παρευρισκομένων υπό το φόβο επικρίσεων.
Πάντως, ακόμη κι αυτοί που αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να κανονίσουν κάποιο ταξίδι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως δεν ήταν σίγουροι για την επιλογή τους ή ακόμη και το μετάνιωσαν. Η 30χρονη Μοσάκα Γουίλιαμς πέρασε το διάστημα της καραντίνας στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη και μετά την άρση μέτρων ήθελε να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους.
Επειτα από ενδελεχή έρευνα κανόνισε με τον άντρα της να περάσουν λίγες ημέρες στο Νιου Τζέρσεϊ τον Αύγουστο. Ομως η εξόρμηση δεν ήταν αυτό που φανταζόταν.
«Ηταν σαν διακοπές σε νοσοκομείο. Ημουν συνεχώς σε επαγρύπνηση, έπλενα μανιωδώς τα χέρια μου, κι αν ο άντρας μου έτρωγε μια τηγανητή πατάτα αφού έπιασε την πόρτα, με έπιανε τρέλα. Αφού περίμενα ώρα στην ουρά για να μπω στην πισίνα του ξενοδοχείου, έφυγα σχεδόν αμέσως μετά την είσοδό μου, όταν ένιωσα περίεργα επειδή ήμουν η μόνη που φορούσα μάσκα μέσα στην πισίνα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε συνωστισμός», δηλώνει η ίδια στο CNN. Επιπλέον, όσες φωτογραφίες ανήρτησε από το ταξίδι της ήταν κυρίως τοπία. Οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα και δεν ήθελε όσοι δουν τις φωτογραφίες να τη συσχετίσουν με τη συμπεριφορά τους.
Τα ερωτήματα περί οργάνωσης ενός ταξιδιού και δημοσίευσης φωτογραφιών στα σόσιαλ μίντια είναι ακόμη πιο περίπλοκα για τους ταξιδιωτικούς μπλόγκερ (travel bloggers).
Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η δουλειά τους, αρκετοί ανησυχούν ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων και ντροπιαστικών σχολίων, ενώ άλλοι προβληματίζονται για τον τρόπο που θα παρουσιάσουν την τήρηση της ατομικής, ταξιδιωτικής ευθύνης.
«Ως αφηγητές ταξιδιών, η επιρροή μας μπορεί μερικές φορές να είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού από τη μία επηρεάζουμε κάποιον για να ταξιδέψει σε ένα συγκεκριμένο μέρος, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα κάνει όταν πάει εκεί και πόσο προσεκτικός θα είναι», αναφέρει στους «NYT» η Αμερικανίδα ειδική ταξιδίων και τηλεπαρουσιάστρια Ονέικα Ρέιμοντ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr