Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζεται ο Ααμίρ Χαν, και σε ένα άλλο 41 δευτερολέπτων με τον Ρανβίρ Σινγκ, οι δύο ηθοποιοί του Μπόλιγουντ φέρονται να λένε πως ο Μόντι δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και δεν αντιμετώπισε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα στις δύο θητείες του στην πρωθυπουργία.
Αμφότερα τα βίντεο αυτά, που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, τελειώνουν με το προεκλογικό σύμβολο και σύνθημα του Κογκρέσου: «Ψηφίστε Δικαιοσύνη, Ψηφίστε Κογκρέσο».
Τα δύο βίντεο έχουν θεαθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές από την περασμένη εβδομάδα, όπως διαπίστωσε το Ρόιτερς.
Η διάδοσή τους υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο δημιουργημένο από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο στις ινδικές εκλογές – μαμούθ που άρχισαν την Παρασκευή και θα συνεχισθούν μέχρι τον Ιούνιο. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψεύτικα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα deepfakes, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, το Πακιστάν και την Ινδονησία.
Η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία επικεντρωνόταν για καιρό σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε μια προσέγγιση πόρτα-πόρτα, ωστόσο η εντατική χρήση των WhatsApp και Facebook ως εργαλείων προεκλογικής εκστρατείας άρχισε το 2019. Οι φετινές γενικές εκλογές, στις οποίες ο Μόντι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, είναι οι πρώτες στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δύο ηθοποιοί έχουν δηλώσει πως τα βίντεο είναι ψεύτικα. Το Facebook, το X και τουλάχιστον οκτώ ιστότοποι που ελέγχουν τα γεγονότα έχουν ανακοινώσει πως είναι πλαστά, κάτι που επιβεβαίωσε και έλεγχος από το Ρόιτερς.
Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποιος δημιούργησε τα βίντεο. Ο Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλαστά βίντεο που έγιναν viral και η ομάδα του Σινγκ εξετάζει την υπόθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο και των δύο ηθοποιών. Ο Σινγκ έγραψε την Παρασκευή στη X: «Φίλοι, προσοχή στα deepfakes».
Το γραφείο του Μόντι και ο επικεφαλής πληροφορικής του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Ρόιτερς για να σχολιάσουν.
Ινδία: Εκλογές «μαμούθ» που θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο όγκος των ψηφοφόρων, η γεωγραφία της Ινδίας, οι εκλογικοί κανόνες, το σύστημα ασφαλείας, οι διακοπές των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας περιπλέκουν το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών.
Ινδία: Οι κάλπες σε αριθμούς
- 44 μέρες σε 7 γύρους σταδιακά στα 28 κρατίδια
- 1 εκατ. εκλογικά κέντρα
- 5,5 εκατ. μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
- 4.650 μέτρα το υψόμετρο για το ψηλότερο εκλογικό τμήμα, στα Ιμαλάια
- 15 εκατ. εκλογικό προσωπικό
Η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο προσέρχεται στα εκλογικά κέντρα, σε μια απαιτητική διαδικασία, που θα κρίνει αν θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο Ναρέντρα Μόντι -που είναι και το φαβορί- ή θα υπάρξει ανατροπή με εκλογή του Ραούλ Γκάντι. Σχεδόν το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού καταφθάνει από την Παρασκευή στις κάλπες με κάθε πιθανό μέσο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ναρέντρα Μόντι Μπαρατίγια Τζανάτα (Ινδικό Λαϊκό Κόμμα-BJP) έχει προβάδισμα. Ο έτερος διεκδικητής είναι η Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Συμμαχία, που συγκεντρώνει περισσότερα από 12 κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται ίσους όρους ανταγωνισμού και πολλούς ηγέτες να δέχονται επιδρομές από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Η ψηφοφορία, για την εκλογή 543 βουλευτών, θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.
Ο ασύλληπτος αριθμός των εκλογέων θέτει και πρωτοφανείς εκλογικές διαδικασίες, γι’ αυτό και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Ο όγκος των ψηφοφόρων, η γεωγραφία της Ινδίας, οι εκλογικοί κανόνες, το σύστημα ασφαλείας, οι διακοπές των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας περιπλέκουν το σύστημα.
Η χώρα έχει έκταση μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ανθρώπους σε μεγαλουπόλεις, διάσπαρτους στα Ιμαλάια, στην έρημο, μέσα σε δάση και κατά μήκος του Γάγγη ποταμού. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να υποχρεωθούν να διανύσουν περισσότερα από 2 χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να φτάσουν σε εκλογικό κέντρο, γι’ αυτό κινητοποιούνται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια εκλογικοί λειτουργοί με κάθε μέσο – τα πόδια, το ποδήλατο, το ελικόπτερο, το πλοίο, άλογα ή και καμήλες.
Παράλληλα, αναπτύσσονται πάνω από 300.000 μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας για να βοηθήσουν στη μεταφορά των εκλογικών μηχανημάτων και στην ανεμπόδιστη, ειρηνική διαδικασία. Παρά τους χαοτικούς αριθμούς και την τεράστια κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, η Ινδία καταφέρνει να πετύχει υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων – το 2019 το 67% του εκλογικού σώματος ψήφισε στις εθνικές εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκατομμύρια προσωποποιημένα μηνύματα έφτασαν στα κινητά των ψηφοφόρων. Ο Ναρέντρα Μόντι τούς απευθυνόταν με το όνομά τους, περιέγραφε το όραμά του, ζητώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες. Το βίντεο ήταν κατασκευασμένο με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα σημαντικό εργαλείο στην πολιτική σκηνή, που όμως προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών, με εκατέρωθεν κατηγορίες για δημιουργία deepfake περιεχομένου.
Τα chatbots και τα εξατομικευμένα βίντεο μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι ψηφοφόροι θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διακρίνουν μεταξύ πραγματικών και ψηφιακών, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και εξαπλώνεται.
Ειδήσεις σήμερα
Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα
Ιράκ: Η Κατάεμπ Χεζμπολά ξαναρχίζει τις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ